Bułki drożdżowe z makiem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Dziś proponuję proste do przygotowania drożdżówki z nadzieniem z masy makowej.

  • 30 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    mąka 3 i 1/2 szklanki,
    jajko 1 sztuka,
    masło 50 g,
    drożdże 20 g,
    ciepłe mleko ok. 3/4 szklanki,
    cukier 1/3 szklanki,
    sól 1 szczypta,
    masa makowa 400 g,
    Dodatkowo:
    jajko 1 sztuka,
    cukier puder do posypania,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki drożdżowe

Bułki drożdżowe z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztopić i ostudzić. Odrobinę mleka podgrzać i rozpuścić drożdże. Dodać łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesypać do miski, dodać zaczyn, jajko, masło, ciepłe mleko, cukier, sól i zagnieść ciasto. Ciasto musi być elastyczne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto ponownie wyrobić i rozwałkować na prostokąt na którym rozsmarować masę makową. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku i pokroić na około 7 - 8 cm kawałki. Za pomocą drewnianego trzonka zrobić wgłębienie na środku bułek. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować rozmąconym jajkiem Piec 20 – 25 minut w temperaturze 180 stopni. Posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Masa makowa Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować