Drożdżowe bułki z makiem

  • wyświetlono: 91 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Bułeczki drożdżowe z pyszną masą makową.

logo
  • 6 porcje
  • 240min
  • Średni

Składniki

Ciasto drożdżowe:

mąka pszenna Typ 450 25 dag
drożdże 2 dag
masło 5 dag
jajka kurze 1 szt.
żółtka 1 szt.
cukier 2 łyżki
śmietana 30-36% 5 łyżek
aromat waniliowy kilka kropel

Masa makowa:

suchy mielony mak 50 dag
mleko 2 szklanki
miód 4 łyżki
masło 2 łyżki
orzechy włoskie 5 dag
rodzynki 5 dag
aromat migdałowy
kandyzowana skórka pomarańczy 1 łyżka
jajko kurze 1 szt.

Lukier:

1 białko
1 szklanka cukru pudru

Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżowe bułki z makiem

  • Drożdżowe bułki z makiem.1. Wykonanie masy makowej:

    Zagotowujemy mleko z masłem i miodem, wsypujemy zmielony suchy mak. Gotujemy na wolnym ogniu 5 minut. Dodajemy posiekane orzechy, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczy i aromat migdałowy. Wszystkie składniki mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut. po skończonym gotowaniu przykrywamy garnczek pokrywką i niech pod przykryciem studzi się. Do ostudzonej masy dodajemy rozbełtane jajko,mieszamy wszystko. Z tego przepisu masy makowej wystarczy na trzy strucle, ja do bułek użyłam 1/3 masy makowej.
  • Drożdżowe bułki z makiem.2. Wykonanie lukru:

    Z białka ubijamy pianę. Podczas ubijania stopniowo dodajemy cukier.
  • Drożdżowe bułki z makiem.3. Wykonanie bułek:

    Masło rozpuszczamy w małym rondelku, studzimy. Drożdże rozkruszamy i mieszamy ze śmietaną i cukrem. Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko i dodatkowo 1 żółtko. Wlewamy ostudzone masło i dodajemy zaczyn drożdżowy, oraz kilka kropel aromatu waniliowego. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto do momentu kiedy ciasto będzie odchodzić od dłoni i miski. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 90 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokątny placek o grubości pół centymetra. Rozwałkowany placek smarujemy białkiem i na posmarowany białkiem placek rozsmarowujemy równo masę makową. Tak przygotowane placek ciasta zwijamy w roladę. Roladę kroimy w plastry o grubości około 6 centymetrów, środki plastrów ugniatamy rączką patki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 30 minut. Upieczone bułeczki studzimy. Ostudzone lukrujemy i posypujemy posypką.

    Smacznego!!!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

śniadanielukierpieczywociasto_drożdżowedomowe_wypiekimasa_makowadrożdżowe_bułki_z_makiemdomowy_wypiek_bułek

Komentarze

Podobne przepisy

Drożdżowa gwiazda z makiem.

Dodane przez: weronika63

Drożdżowa gwiazda z makiem

Bardzo smaczny placek drożdżowy...

Słodkie bułki z makiem

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Słodkie bułki z makiem

Smaczne i pyszne bułeczki z makiem....

paluchy drożdżowe

Dodane przez: celkapatelka

Paluchy drożdżowe z makiem

W dzieciństwie mama często takie...

Rogaliki

Dodane przez: EmiGotuje

Rogaliki drożdżowe z makiem

Dziś przygotowałam pyszny śniadaniowy...

Bułki kwiatuszki z makiem

Dodane przez: KatarzynaJ

Bułki kwiatuszki z makiem

Są o wiele razy smaczniejsze od...

Drożdzowy chleb z makiem i mąką krupczatką

Dodane przez: BABECZKA 35

Drożdżowy chleb z makiem i mąką krupczatką

Domowy chleb jest najlepszy. Pachnący...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE