Drożdżowe rogaliki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce kruszymy drożdże dodajemy cukier oraz połowę mleka.
Dokładnie mieszamy i dodajemy 3-4 łyżki mąki, i jeszcze raz mieszamy. Odstawiamy na ok 10 min.
Do miski wkładamy resztę mąki, mleka, żółtka i masło, dodajemy zaczyn i wszystko wyrabiamy na jednolitą, gładką masę.
Następnie je przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 godz.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4-5 kulek.
Każdą kulkę rozwałkowujemy na kształt dużego koła.
Powstałe koło z ciasta dzielimy na 8 trójkątów.
Masę makową mieszamy z rodzynkami i orzechami.
Nakładamy łyżeczką masę makową i zawijamy w kształt rogalika.
Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do popieczenia. Odstawiamy na ok 15 min do ponownego wyrośnięcia. Wierzch rogalików smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok 20 min w 180 stopniach.
Rogaliki możemy udekorować lukrem lub cukrem pudrem.
Komentarze