Bułki bez mąki z babką jajowatą

4.3 (10 ocen)

  • 40 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Bułki wysokobiałkowe z czarnuszką , bez użycia mąki są alternatywą pieczywa dla osób które nie mogą jej spożywać lub nie chcą. Z podanej proporcji wychodzi około 9 małych bułek. Ja tym razem zrobiłam takie na dwa kęsy i wyszło 12 sztuk. Bułeczki świetnie smakują z pastami różnego rodzaju, z pesto, z pomidorem, z ogórkiem, z kiełkami .... są pyszne i mięciutkie. Swoją miękkość zachowują również kolejnego dnia. Możemy je również mrozić. Robi się jej błyskawicznie. Bez czekania na wyrastanie i bez użycia drożdży.

  • 40 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 jajka
    250 g serka homogenizowanego
    40 g babki jajowatej
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    sól na czubek łyżeczki, do smaku
    1 łyżeczka czarnuszki
    2 łyżeczki siekanych pestek dyni
    2 łyżeczki słonecznika
Wystaw ocenę:

4.3 (10 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki bez mąki z babką jajowatą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie suche produkty mieszamy ze sobą, dodajemy serek i jajka ,mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto, ma dość luźną konsystencję, dlatego zostawiamy je na 2-3 minuty aż babka jajowata napęcznieje. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do około 190 stopni. Gdy masa zgęstniej, mokrymi rękami formujemy bułeczki i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy około 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bezglutenowa

Podobne przepisy

To może cię zainteresować