Ekspresowe bułki bez drożdży

4.23 (239 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Ekspresowe bułki bez drożdży to doskonała propozycja na szybkie i domowe pieczywo ze składników, które zawsze są w każdym domu. Ich przygotowanie to zaledwie 30 minut wraz z pieczeniem.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (6 sztuk)
    350g mąki pszennej
    200 ml mleka
    50 ml oleju
    1 jajko
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka soli
    Ponadto:
    olej do posmarowania bułek
Wystaw ocenę:

4.23 (239 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Ekspresowe bułki bez drożdży - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednej misce wymieszać jajko, mleko i olej, a w drugiej mąkę, proszek do pieczenia oraz sól.
    Następnie wszystko razem połączyć i dokładnie wyrobić na jednolitą konsystencję.
    (Polecam mikserem z hakiem.)
    Ciasto podzielić na 6 równych części.
    (Ciasto jest odrobinę klejące, więc dłonie co jakiś czas należy oprószyć mąką.)
    Z każdego kawałka uformować okrągłą bułeczkę i przełożyć ją na blachę uprzednio wysłaną papierem do pieczenia.
    Bułki posmarować olejem oraz na wierzchu delikatnie ponacinać na krzyż.
    (Można też posypać ulubionymi ziarnami.)
    Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 190 stopni.
    (Posiadam piekarnik gazowy.)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować