Ekspresowe bułki bez drożdży to doskonała propozycja na szybkie i domowe pieczywo ze składników, które zawsze są w każdym domu. Ich przygotowanie to zaledwie 30 minut wraz z pieczeniem.
30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
(6 sztuk)
350g mąki pszennej
200 ml mleka
50 ml oleju
1 jajko
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
Ponadto:
olej do posmarowania bułek
Ekspresowe bułki bez drożdży - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W jednej misce wymieszać jajko, mleko i olej, a w drugiej mąkę, proszek do pieczenia oraz sól.
Następnie wszystko razem połączyć i dokładnie wyrobić na jednolitą konsystencję.
(Polecam mikserem z hakiem.)
Ciasto podzielić na 6 równych części.
(Ciasto jest odrobinę klejące, więc dłonie co jakiś czas należy oprószyć mąką.)
Z każdego kawałka uformować okrągłą bułeczkę i przełożyć ją na blachę uprzednio wysłaną papierem do pieczenia.
Bułki posmarować olejem oraz na wierzchu delikatnie ponacinać na krzyż.
(Można też posypać ulubionymi ziarnami.)
Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 190 stopni.
(Posiadam piekarnik gazowy.)
Komentarze