Bułka paryska

4.48 (154 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.

Pyszna bułka śniadaniowa.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej typ 650
    80 g mleka
    110 g wody
    25 g świeżych drożdży
    łyżeczka cukru
    łyżeczka soli
    20 g oleju + do posmarowania ciasta
Wystaw ocenę:

4.48 (154 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułka paryska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże z cukrem. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy jednolite ciasto. Na koniec smarujemy je olejem i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
  • 2. Po godzinie z ciasta formujemy podłużną bułkę, nacinamy ją według uznania i pieczemy w naoliwionej keksówce lub na samej kracie wyłożonej folią aluminiową 30 minut w 220 stopniach. Dwa razy pod czas pieczenia oraz 1 raz po upieczeniu opryskujemy bułkę wodą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować