Bulgur z karmelizowaną marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażana kroję na plastry grube, solę obficie i odstawiam na 30 minut. Po tym czasie zmywam sól wodą, osuszam i kroję w kostkę plastry. Bakłażana przesmażam na oleju, pieprzę wykładam na talerz.
2.Marchew obieram, kroję w cienkie słupki na maszynce do chleba. Na patelni roztapiam masło, dodaję marchewki duszę na wolnym ogniu 10 minut, solą, pieprzę, dodaję przyprawę grecką. Na końcu dodaję miód i dalej przesmażam aż zrobi się złocista. Wykładam też na talerz.
3. Cebule kroję w krążki, paprykę w paski i przesmażam razem na patelni.Wykładam, i przesmażam szpinak. Dodaję do niego, bakłażana, marchew, paprykę, cebulę.
4. Kasze bulgur gotuję według opakowania. Dodaję ją do warzyw. Doprawiam solą, pieprzem, przyprawą grecką.Posypuję natką.
Komentarze