Bułeczki z malinami i białą czekoladą

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób

Pyszne bułeczki, które na pewno warto przygotować w sezonie na świeże maliny. Świetnie współgrają z białą czekoladą. Ciasto jest bardzo delikatne w smaku. Moja babcie jedząc je stwierdziła, że ona robi dobre drożdżówki, ale te są wykwintne w smaku,

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • • CIASTO:
    • ½ szklanki mleka,
    • ¼ szklanki cukru,
    • 2 jajka,
    • 2 żółtka,
    • 50g masła,
    • 25g świeżych drożdży (lub 7g drożdży suszonych),
    • 300-350g mąki pszennej,
    • Szczypta soli,
    • NADZIENIE:
    • 100g malin,
    • 50g białej czekolady,
    • 1 łyżka cukru waniliowego,
    • DODATKOWO:
    • 1 żółtko+1 łyżka mleka,
    • Garść płatków migdałowych (ewentualnie),
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Ciastka

Bułeczki z malinami i białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Mleko podgrzewamy, aby było letnie. Do mleka kruszymy drożdże, mieszamy aż do rozpuszczenia. Następnie dodajemy 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki, mieszamy. Masa powinna być jednolita, bez grudek, dość gęsta. Zaczyn odstawiamy, aby podrósł.
    Jajka i żółtka ucieramy mikserem z pozostałym cukrem na puszystą masę. Dodajemy rozczyn, mieszamy. Stopniowo dodajemy pozostałą mąkę wymieszaną z solą i wyrabiamy ciasto przez 10 minut. Pod koniec dodajemy miękkie masło i wyrabiamy jeszcze przez 5 minut. Masło dodajemy miękkie, a nie rozpuszczone. Ciasto powinno być gładkie i lśniące. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia (około 1,5h). Powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość.
  • 2 2. Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrabiamy. Okrągła foremkę o średnicy 28cm smarujemy cienką warstwą masła.
    Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 5mm. Na ciasto rozsypujemy równomiernie 1 łyżkę cukru waniliowego, zostawiając marginesy 2cm z każdej strony (z jednej strony można zostawić nawet większy – około 5-7cm). Następnie wykładamy maliny i białą czekoladę pokrojoną w małą kostkę. Zwijamy roladę wzdłuż dłuższego boku. Dokładnie zlepiamy końce rolady. Ostrym nożem kroimy roladę na 9-11 kawałków. Powstanie nam 9-11 ślimaczków. Ślimaczki układamy w blaszce, jeden obok drugiego. Zachowujemy pewne odległości, bo ślimaczki urosną podczas pieczenia. Foremkę przykrywamy i pozostawiamy bułeczki na 45-60 minut do ponownego podrośnięcia.
  • 3 3. Wówczas smarujemy je żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Ewentualnie możemy je posypać płatkami migdałów.
    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Bułeczki pieczemy około 20-25 minut, do zarumienienia.
    Życzę smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Drożdże Maliny

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować