Bułeczki z malinami i białą czekoladą

  • wyświetlono: 485 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Pyszne bułeczki, które na pewno warto przygotować w sezonie na świeże maliny. Świetnie współgrają z białą czekoladą. Ciasto jest bardzo delikatne w smaku. Moja babcie jedząc je stwierdziła, że ona robi dobre drożdżówki, ale te są wykwintne w smaku,

Cukiereczek
  • 10 porcje
  • 180min

Składniki

• CIASTO:
• ½ szklanki mleka,
• ¼ szklanki cukru,
• 2 jajka,
• 2 żółtka,
• 50g masła,
• 25g świeżych drożdży (lub 7g drożdży suszonych),
• 300-350g mąki pszennej,
• Szczypta soli,
• NADZIENIE:
• 100g malin,
• 50g białej czekolady,
• 1 łyżka cukru waniliowego,
• DODATKOWO:
• 1 żółtko+1 łyżka mleka,
• Garść płatków migdałowych (ewentualnie),

Sposób przygotowania przepisu:

Bułeczki z malinami i białą czekoladą

  • 11. Mleko podgrzewamy, aby było letnie. Do mleka kruszymy drożdże, mieszamy aż do rozpuszczenia. Następnie dodajemy 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki, mieszamy. Masa powinna być jednolita, bez grudek, dość gęsta. Zaczyn odstawiamy, aby podrósł.
    Jajka i żółtka ucieramy mikserem z pozostałym cukrem na puszystą masę. Dodajemy rozczyn, mieszamy. Stopniowo dodajemy pozostałą mąkę wymieszaną z solą i wyrabiamy ciasto przez 10 minut. Pod koniec dodajemy miękkie masło i wyrabiamy jeszcze przez 5 minut. Masło dodajemy miękkie, a nie rozpuszczone. Ciasto powinno być gładkie i lśniące. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia (około 1,5h). Powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość.
  • 22. Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrabiamy. Okrągła foremkę o średnicy 28cm smarujemy cienką warstwą masła.
    Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 5mm. Na ciasto rozsypujemy równomiernie 1 łyżkę cukru waniliowego, zostawiając marginesy 2cm z każdej strony (z jednej strony można zostawić nawet większy – około 5-7cm). Następnie wykładamy maliny i białą czekoladę pokrojoną w małą kostkę. Zwijamy roladę wzdłuż dłuższego boku. Dokładnie zlepiamy końce rolady. Ostrym nożem kroimy roladę na 9-11 kawałków. Powstanie nam 9-11 ślimaczków. Ślimaczki układamy w blaszce, jeden obok drugiego. Zachowujemy pewne odległości, bo ślimaczki urosną podczas pieczenia. Foremkę przykrywamy i pozostawiamy bułeczki na 45-60 minut do ponownego podrośnięcia.
  • 33. Wówczas smarujemy je żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Ewentualnie możemy je posypać płatkami migdałów.
    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Bułeczki pieczemy około 20-25 minut, do zarumienienia.
    Życzę smacznego

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

drożdżowedrożdżebiała czekoladaMalinybułeczki

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasteczka z galaretką

Dodane przez: MałgorzataS

Ciasteczka z białą czekoladą i galaretką

Kruche ciasta przekładane białą...

Kokosowe ciasteczka z białą czekoladą i cynamonem

Dodane przez: Di bloguje

Kokosowe ciasteczka z białą czekoladą i cynamonem

Ciasteczka są przepyszne i piekłam...

Chrupiące ciasteczka jaglane z kakao i białą czekoladą

Dodane przez: Di bloguje

Chrupiące ciasteczka jaglane z kakao i białą...

Ciasteczka smakują rewelacyjnie...

image-131fus9

Dodane przez: Magster

KRUCHE CIASTECZKA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ, ŻURAWINĄ...

Małe co nieco, dla smakoszy białej...

Kokosowe batoniki z białą czekoladą i suszoną żurawiną

Dodane przez: Di bloguje

Kokosowe batoniki z białą czekoladą i suszoną...

Do przygotowania takich batoników...

Ciastka z żurawiną

Dodane przez: ilka

Ciastka z żurawiną i białą czekoladą

Bardzo szybkie ciasteczka z dodatkiem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE