Ciasto cytrynowe z malinami i białą czekoladą

3 (2 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ciasto cytrynowe z malinami i białą czekoladą

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    - Ciasto na Babkę cytrynową marki Kętrzyński (400 g),
    - 2 jajka,
    - 1/2 szklanki wody,
    - 7 łyżek oleju.

    Dodatkowo:
    - ok. 100-200 g malin,
    - 1 tabliczka białej czekolady + 1 łyżeczka oleju kokosowego (opcjonalnie),
    - odrobina masła + bułka tarta do obsypania blaszki.
Wystaw ocenę:

3 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Ciasto cytrynowe z malinami i białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto miksujemy ok. 5 min do uzyskania jednolitej konsystencji. Małą blaszkę "keksówkę" smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, nadmiar bułki wysypujemy. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (użyłam termoobiegu). Maliny delikatnie mieszamy z ciastem. Następnie wylewamy ciasto do formy. Pieczemy ok. 45 min do urośnięcia, zarumienienia i suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjmujemy z formy i kładziemy na kratce do ostygnięcia. W międzyczasie topimy białą czekoladę w kąpieli wodnej. Gdy będzie ciężko się topić możemy dodać 1 płaską łyżeczkę oleju kokosowego. Polewa nabierze delikatnego aromatu kokosowego. Na ciasto polewamy polewę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować