bułeczki z ciasta francuskiego z jabłkami

4.5 (181 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

na szybki deser, gdy zachce nam się coś słodkiego

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
    3 duże jabłka
    1 jajko
    1 łyżka masła
    opcjonalnie:
    tabliczka czekolady oraz kandyzowana skórka pomarańczowa
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Bułeczki z ciasta francuskiego z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka umyć, obrać, pokroić na drobną kostkę,
    2. Masło rozpuścić, przesmażyć jabłka, przestudzić.
    3. Ciasto rozwinąć, pokroić na równe prostokąty, z 1 opakowania powinno wyjść 6 kawałków.
    4. Każdy prostokąt złożyć na pół w jednej części przy pomocy noża naciąć tzw. kratkę, na drugą część nakładać porcję przestudzonych jabłek, brzegi sklejać za pomocą widelca.
    5. Gotowe bułeczki, odkładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem, piec ok 20 minut w 200C.
    6. Gotowe bułeczki polewamy, rozpuszczoną czekoladą i posypujemy skórką pomarańczową
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować