Bułeczki owsiano-pszenne z otrębami i sezamem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bułeczki owsiano-pszenne z otrębami i sezamem idealne na kanapki.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • pół szklanki płatków owsianych,
    1 łyżka miodu,
    1 łyżka masła,
    3/4 łyżeczki soli,
    1 szklanka wrzącej wody.
    14 g drożdży świeżych,
    3 łyżki letniej wody,
    0,5 szklanki ziaren słonecznika,
    1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
    3/4 szklanki otręb pszennych,
    garść sezamu.
    Jajko do posmarowania,
    ziarna do posypania.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułeczki owsiano-pszenne z otrębami i sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużej misce wrzącą wodą zalewamy płatki owsiane, miód masło i sól. Mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.

    Drożdże rozpuszamy w ciepłej wodzie. Odstawiamy na 15 minut. Do miski z płatkami dodajemy mąkę i otręby, drożdże i sezam. Zagniatamy ciasto. Wyrabiamy dość długo, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy przykryte ścieraczką na 1 godzinę.

    Nastepnie formujemy 12 zgrabnych kuleczek. Wykładamy na natłuszczoną i posypaną mąką blaszkę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.

    Po tym czasie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem.

    Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.


    Smacznego ;)

Porady

Możemy dodać różnych ziaren np; siemienie lniane, słonecznik.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Otręby Sezam

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować