Bardzo smaczne bułeczki, łatwe w przygotowaniu, przepis na 20 bułek, 87 gramowych.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg mąki typ 650
50 g świeżych drożdży
3 szklanki mleka
1 łyżka soli
5 łyżek oleju
jajko rozbełtane do posmarowania bułek
sezam lub do posypania bułek
Bułeczki drożdżowe pszenne posypane sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przesiewamy mąkę do miski w której będziemy wyrabiać ciasto.
2.Do przesianej mąki dodajemy 5 łyżek oleju, 1 łyżkę soli i rozrobione w szklance ciepłego mleka drożdże, oraz pozostałe 2 szklanki mleka.
3.Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta.
4.Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
5.Wykładamy blachę papierem do pieczenia.
6.Po godzinie gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie wyrabiamy ciasto podsypując go mąką do momentu gdy ciasto nie będzie się kleić do rąk.
7.Z ciasta formujemy równe bułeczki i układamy na wcześniej przygotowanej blasze, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
8.Po tym czasie bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem. posypujemy makiem lub sezamem. Wstawiamy na dno piekarnika miseczkę z zimną wodą, nagrzewamy piekarnik z termoobiegiem do 200 stopni Celsjusza. Wkładamy blachę z bułeczkami i pieczemy 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.
9.Po upieczeniu się bułek, zsuwamy je razem z papierem na kratkę i studzimy je na kratce.
Komentarze