Bułeczki drożdżowe pszenne posypane sezamem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne bułeczki, łatwe w przygotowaniu, przepis na 20 bułek, 87 gramowych.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg mąki typ 650
    50 g świeżych drożdży
    3 szklanki mleka
    1 łyżka soli
    5 łyżek oleju
    jajko rozbełtane do posmarowania bułek
    sezam lub do posypania bułek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułeczki drożdżowe pszenne posypane sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bułeczki drożdżowe pszenne posypane sezamem. 1. Przesiewamy mąkę do miski w której będziemy wyrabiać ciasto.
  • Bułeczki drożdżowe pszenne posypane sezamem. 2. Do przesianej mąki dodajemy 5 łyżek oleju, 1 łyżkę soli i rozrobione w szklance ciepłego mleka drożdże, oraz pozostałe 2 szklanki mleka.
  • Bułeczki drożdżowe pszenne posypane sezamem. 3. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta.
  • Bułeczki drożdżowe pszenne posypane sezamem. 4. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  • Bułeczki drożdżowe pszenne posypane sezamem. 5. Wykładamy blachę papierem do pieczenia.
  • Bułeczki drożdżowe pszenne posypane sezamem. 6. Po godzinie gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie wyrabiamy ciasto podsypując go mąką do momentu gdy ciasto nie będzie się kleić do rąk.
  • Bułeczki drożdżowe pszenne posypane sezamem. 7. Z ciasta formujemy równe bułeczki i układamy na wcześniej przygotowanej blasze, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
  • Bułeczki drożdżowe pszenne posypane sezamem. 8. Po tym czasie bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem. posypujemy makiem lub sezamem. Wstawiamy na dno piekarnika miseczkę z zimną wodą, nagrzewamy piekarnik z termoobiegiem do 200 stopni Celsjusza. Wkładamy blachę z bułeczkami i pieczemy 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.
  • Bułeczki drożdżowe pszenne posypane sezamem. 9. Po upieczeniu się bułek, zsuwamy je razem z papierem na kratkę i studzimy je na kratce.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Sezam

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować