Lekki, delikatny, lekko kwaskowy deser – zarówno dla dzieci jak i dorosłych.
30 min
Dla 5 osób
Składniki:
Składniki na 5 porcji:
3 budynie o smaku waniliowym bez cukru
6 łyżek cukru
½ l gęstego soku w kolorze zielonym(u mnie o smaku kiwi)
½ l gęstego soku w kolorze żółtym(u mnie o smaku banana)
½ l gęstego soku w pomarańczowym(u mnie o smaku pomarańcza z marchewką)
1 opakowanie śmietany w proszku
1 zagęstnik do śmietany
1 szklanka schłodzonego mleka 3,2% tłuszczu
Budyniowy deser - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: z każdego soku i 2 łyżek cukru ugotować budyń, wylać do pucharków ustawionych pod kątem. Schłodzić. Mleko wlać do wysokiego naczynia, wsypać śmietanę w proszku, wymieszać, następnie ubić, dodając zagęstnik na puszystą, sztywną masę. Wylać na wystudzony budyń, schłodzić.
Porady
1.wierzch deseru można oprószyć wiórkami czekolady.
Komentarze