Ciasto lambada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i ubijać aż będą sztywne. Do ubitych białek stopniowo dodawać cukier, następnie żółtka. Całość ubijać 2-3 minuty. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Całość wylać na blaszkę o wymiarach 24x30 i piec w 180st do suchego patyczka. Ostudzić.
2.Masa: 3 szklanki soku pomarańczowego wlać do garnka i wsypać 0,5 szkl cukru. W pozostałej połowie szklanki soku rozmieszać 2 budynie. Sok z cukrem zagotować tak, jak mleko na budyń, po czym wlać do niego rozmieszane budynie z sokiem. Zagotować. Gorącą masę wylać na biszkopt. Ostudzić.
3.Bita śmietana: Śmietankę ubić razem ze śmietan-fixami i cukrem pudrem do uzyskania sztywnej konsystencji. Wyłożyć na sok. Można posypać startą czekoladą. Schłodzić
Komentarze