Ciasto Lambada

4.5 (147 ocen)

  • 60 min

Ciasto dość szybkie w wykonaniu a efekt jest bardzo zaskakujący

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt: 4 jajka, 4 łyżki cukru, 4 łyżki mąki, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa: 3,5 szkl. soku pomarańczowego, 2 budynie śmietankowe, 0,5 szklanki cukru
    Bita śmietana: 0,5 l śmietany 30%, 2 op. śmietan-fix, 1,5 łyżki cukru pudru + tarta czekolada
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Sok

Ciasto lambada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i ubijać aż będą sztywne. Do ubitych białek stopniowo dodawać cukier, następnie żółtka. Całość ubijać 2-3 minuty. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Całość wylać na blaszkę o wymiarach 24x30 i piec w 180st do suchego patyczka. Ostudzić.
  • 2. Masa: 3 szklanki soku pomarańczowego wlać do garnka i wsypać 0,5 szkl cukru. W pozostałej połowie szklanki soku rozmieszać 2 budynie. Sok z cukrem zagotować tak, jak mleko na budyń, po czym wlać do niego rozmieszane budynie z sokiem. Zagotować. Gorącą masę wylać na biszkopt. Ostudzić.
  • 3. Bita śmietana: Śmietankę ubić razem ze śmietan-fixami i cukrem pudrem do uzyskania sztywnej konsystencji. Wyłożyć na sok. Można posypać startą czekoladą. Schłodzić
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Sok pomarańczowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować