Pomarańczowa delicja

4.94 (197 ocen)

Przepis mam od mamy. Ciasto jest przepyszne i często piekę je na większe imprezy. Jest niezbyt słodkie dzięki czemu smakuje nawet tym, którzy nie przepadają za słodkimi ciężkimi masami w torcie.

Składniki:

  • BISZKOPT:
    4 jajka
    3/4 szkl cukru
    1/2 szkl mąki pszennej
    1/2 szkl mąki ziemniaczanej
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier waniliowy

    MASA:
    1l soku pomarańczowego
    7 łyżek cukru
    3 budynie śmietankowe

    2 paczki delicji pomarańczowych
    1/2 l śmietanki 30%
    2 galaretki pomarańczowe
Wystaw ocenę:

4.94 (197 ocen)

Pomarańczowa delicja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:

    Ubić pianę z białek, dodawać cukier i cukier waniliowy i dalej ubijać na sztywną pianę. Następnie dodawać po 1 żółtku i delikatnie mieszać. Dodawać po trochę mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie zamieszać. Dużą blachę posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i piec ok 30 min w 180st C. Ostudzić.
  • 2. Masa:

    Z litra soku odlać 1/2 szkl i wsypać cukier, budynie i dokładnie wymieszać. Resztę soku zagotować, wlać do niego rozmieszane składniki i ugotować budyń. Gorący wylać na biszkopt i wcisnąć w niego delicje czekoladą do góry.
  • 3. Śmietankę ubić i dodać do niej 1 tężejącą galaretkę (rozpuszczoną wcześniej w 1 szkl wrzącej wody). Wylać na delicje. Drugą galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu i tężejącą wylać na zastygniętą piankę. Wstawić do lodówki na kilka godzin aby galaretki dobrze zastygły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować