Udka kurczaka duszone w winie

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dodatek wina dodaje aromatycznego smaku udkom, a sos, który powstaje w trakcie duszenia jest tak smaczny, że mąż zajada się nim na kanapkach.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 udka kurczaka
    3/4 szklanki wina
    łyżeczka bazylii
    cebula
    mała marchewka
    olej
    sól, pieprz, papryka mielona
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udka kurczaka duszone w winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Udka guszone w winie 1. Udka posolić i popieprzyć, natrzeć papryką mieloną. Przykryć folią i odstawić na noc do lodówki.
    Cebulę pokroić w paseczki i poddusić na oleju. Wyjąć udka i podsmażyć na patelki razem z cebulą. Po zarumienieniu mięsa przełożyć całość do garnka, dodać marchew pokrojoną w plasterki. Wino wymieszać z solą i pieprzem (po połowie łyżeczki) oraz bazylią i wlać to do udek.

    Gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut, do miękkości.

Porady

Sos, który powstanie w trakcie gotowania udek świetnie smakuje, jako dodatek do kanapek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować