Ciasto kruche z budyniem i kokosem

4.5 (177 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Słodka, aromatyczna propozycja na święta i uroczystości rodzinne. Smakuje wyjątkowo dzieciom.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    480 g mąki pszennej przesianej
    180 g cukru
    180 g margaryny
    6 żółtek
    cukier waniliowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa budyniowa:
    1 l mleka
    120 g budyniu waniliowego
    4 łyżki cukru

    Pierzynka kokosowa:
    300 g kokosu
    180 g cukru
    3 jajka
    150 g masła

    Ponadto:
    dżem jeżynowy- ok. 200 g



Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Budynie Dżemy Ciasto

Ciasto kruche z budyniem i kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zarobione kruche ciasto 1. Wykonanie ciasta kruchego:
    Żółtka ucieramy z cukrem.
    Mąkę mieszamy z proszkiem- przesiewamy.
    Dodajemy margarynę, cukier waniliowy.
    Wszystkie składniki razem zarabiamy na plastyczne ciasto.
  • ciasto kruche nakłute widelcem 2. Ciasto przekładamy na blachę, wyłożoną wcześniej pergaminem. Nakłuwamy go widelcem.
    Rozsmarowujemy równo dżem jeżynowy po cieście.
  • 3. Gotujemy budyń.
    Zagotowujemy mleko z cukrem. Wsypujemy suchy budyń rozmieszamy w ok. 1/2 szkl. zimnego mleka, wcześniej odlanego z całości. Zagotowujemy.
  • przekładanie ciasta 4. Ciepły, nie gorący, budyń rozsmarowujemy na cieście z dżemem.
  • kokosowa posypka- wykonanie 5. Przygotowujemy posypkę kokosową.
    Ubijamy białka na sztywno. Wsypujemy powoli cukier. Dodajemy po 1 żółtku.
    Na końcu wsypujemy kokos i wlewamy wystudzone masło.
  • posypanie ciasta posypką kokosową 6. Składanie ciasta:
    kruche ciasto
    dżem jeżynowy
    masa budyniowa
    posypka kokosowa
  • 7. Ciasto pieczemy w temp. 170 stop. C przez ok. 40 min.
  • ciasto budyniowe z kokosem 8. Wyjmujemy blachę z pieca, ale nie wyciągamy ciasta. Poczekajmy, aż w blaszce przestygnie.
    Wtedy ściągamy pergamin.
    Porcjujemy.
  • budyniowiec z kokosem 9. Smacznego :)

Porady

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temp. pokojową. Do kruchego ciasta możemy wsypać kakao, a budyń może być kolorowy, np malinowy, wiśniowy. Dżem jeżynowy możemy zastąpić malinowym. Uważajmy na posypkę, aby się nie spaliła. Można po lekkim jej przyrumienieniu w piecu przykryć wierzch ciasta papierem, np śniadaniowym i zmniejszyć temp. Ciasto jest ciężkie, z masą budyniową, zatem uważajmy, aby go nie złamać, ani masy nie wylać przy wyjmowaniu z formy. Ciasto jest smaczne, aromatyczne, nawet kilka dni. Można go zamrozić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń waniliowy Kokos Masa budyniowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować