Kruche ciasto z budyniem

4.49 (167 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To ciasto pamiętam jeszcze z dzieciństwa, ale często u nas gości, bo moje dzieciaki bardzo go lubią.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    3 szklanki mąki pszennej
    pół szklanki cukru pudru
    2 jajka
    pół szklanki śmietany 18 %
    15 dkg margaryny
    płaska łyżeczka amoniaku
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Budyń:
    2 duże budynie śmietankowe
    1 litr mleka
Wystaw ocenę:

4.49 (167 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Kruche ciasto z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę dajemy wszystkie składniki na ciasto kruche i zagniatamy ciasto, które dzielimy na dwie równe części i wykładamy na formy o wymiarach 23x38 cm wysmarowane tłuszczem i lekko na boki. Pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.

    Odlewamy pół szklanki mleka i rozrabiamy w nim budyń, jeżeli budyń jest bez cukru to do pozostałego mleka dodajemy cukier według przepisu na opakowaniu i zagotowujemy, jak mleko zakipi to wlewamy rozrobiony budyń i chwilę gotujemy.

    Boki z placków ścinamy. Przekładamy placek, połowa budyniu, drugi placek, pozostały budyń i na wierzch rozkruszamy palcami odcięte boki z placków.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować