Lekkie, nadziane kajmakiem – drożdżowe bułeczki z dodatkiem płatków owsianych. Polane cytrynowym lukrem. Ideale do śniadania.
40 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Tortownica o śr. 24 cm
Składniki:
½ kg mąki
1 opakowanie suszonych drożdży – 7 g
2 jajka
1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków(pojemność szklanki 200 ml)
Sól do smaku
1/2 szklanki błyskawicznych płatków owsianych
1 szklanka mleka
8 dag masła
Tłuszcz do formy
1 puszka masy kajmakowej
Lukier:
¾ szklanki cukru pudru
Sok z cytryny
Buchty owsiane z kajmakiem i lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: mąkę przesiać, dodać drożdże, cukier –wymieszać. Mleko zagotować, zalać płatki owsiane do pełnej szklanki, odstawić do napęcznienia płatków. Do składników sypkich dodać rozkłócone jajka – niewielką część zostawić do posmarowania bułek, stopione masło, przestudzone płatki owsiane, sól do smaku. Całość wyrobić robotem, gdy ciasto będzie gęste olewać mleko w czasie mieszania składników. Ciasto ma sprężyste i gęste. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką by ciasto dobrze wyrosło. Tortownicę natłuścić. Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki ciasta, uformować okrągłe placki – na środku ułożyć porcję masy kajakowej. Skleić bułeczkę. Ułożyć w tortownicy bułeczki jedna obok drugiej. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce by bułeczki dobrze wyrosły, posmarować rozkłóconym jajkiem. Wstawić do podgrzanego piekarnika i piec na rumiany kolor i do suchego patyczka w temp. 180 stopni około 40 minut. Do cukru pudru dodać sok z cytryny(tyle by lukier był gęsty), utrzeć składniki i polać wystudzone bułeczki.
Komentarze