Buchty owsiane z kajmakiem i lukrem

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Lekkie, nadziane kajmakiem – drożdżowe bułeczki z dodatkiem płatków owsianych. Polane cytrynowym lukrem. Ideale do śniadania.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Tortownica o śr. 24 cm
    Składniki:
    ½ kg mąki
    1 opakowanie suszonych drożdży – 7 g
    2 jajka
    1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków(pojemność szklanki 200 ml)
    Sól do smaku
    1/2 szklanki błyskawicznych płatków owsianych
    1 szklanka mleka
    8 dag masła
    Tłuszcz do formy
    1 puszka masy kajmakowej
    Lukier:
    ¾ szklanki cukru pudru
    Sok z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasta

Buchty owsiane z kajmakiem i lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: mąkę przesiać, dodać drożdże, cukier –wymieszać. Mleko zagotować, zalać płatki owsiane do pełnej szklanki, odstawić do napęcznienia płatków. Do składników sypkich dodać rozkłócone jajka – niewielką część zostawić do posmarowania bułek, stopione masło, przestudzone płatki owsiane, sól do smaku. Całość wyrobić robotem, gdy ciasto będzie gęste olewać mleko w czasie mieszania składników. Ciasto ma sprężyste i gęste. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką by ciasto dobrze wyrosło. Tortownicę natłuścić. Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki ciasta, uformować okrągłe placki – na środku ułożyć porcję masy kajakowej. Skleić bułeczkę. Ułożyć w tortownicy bułeczki jedna obok drugiej. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce by bułeczki dobrze wyrosły, posmarować rozkłóconym jajkiem. Wstawić do podgrzanego piekarnika i piec na rumiany kolor i do suchego patyczka w temp. 180 stopni około 40 minut. Do cukru pudru dodać sok z cytryny(tyle by lukier był gęsty), utrzeć składniki i polać wystudzone bułeczki.

Porady

1. buchty można posypać kruszonką zamiast lukru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować