Gotowany sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Składniki na kruche ciasto zagniatam. Zawijam w folię i odkładam na 1 h do lodówki. Ciasto dzielę na 3 części. Każdą rozwałkowuję i przekładam na blachę wyłożoną papierem od pieczenia. Piekę około 10-15 minut w 180 st. Placki układam jeden na drugim. Po ostygnięciu nakrywam ściereczką. Najlepiej zrobić to poprzedniego dnia.
Prawdziwy twaróg (nie z wiaderka) mielę w maszynce 2 razy. Miękkie masło ucieram z cukrem na puch. Stopniowo dodaję po 1 żółtku i łyżce twarogu na zmianę. Dodaję aromat. Białka ubiajam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaję do masy serowej i mieszam drewnianą łyżką. Masę przekładam do garnka i podgrzewam na małym ogniu. W międzyczasie budyń i mąkę ziemniaczaną mieszam z mlekiem. Kiedy masa zacznie się gotować wlewam proszek budyniowy i mieszam aż masa zacznie gęstnieć.
Gorąca masę wylewam na placki. Ciasto odstawiam w chłodne miejsce, nalepiej na dobę.
W rondelku rozpuszczam masło z cukrem i wodą. Dodaję kakao. Kiedy się zagotuje odstawiam na bok. Po chwili masa zacznie lekko gęstnieć, dekoruję ciasto.
Komentarze