Brzoskwiniowe z budyniem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepyszne ciasto z brzoskwiniami i budyniem.
Można również przygotować takie ciasto ze świeżych brzoskwiń.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na ciasto
    żółtka jaj - 2 szt
    jajko - 1 szt
    margaryna - 250 g
    mąka - 4 szkl pełne
    cukier - 1/2 szkl
    śmietana 24 % - 2 łyżki
    proszek do pieczenia- 1,5 łyżeczki
    Budyń:
    mleko - 4 szkl
    budyń śmietankowy - 3 opak bez cukru
    cukier - 0,5 szkl
    Dodatkowo :
    brzoskwinie - 1 puszka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery

Brzoskwiniowe z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto :
    Mąkę przesiać z proszkiem do miski.
    Następnie dodać żółtka i jedno całe jajko.
    Pokroić na kawałki margarynę dodać do mąki razem ze śmietaną, zagnieść ciasto, dobrze wyrobić.
  • 2. Formę o wymiarach 40x26 wysmarować tłuszczem.
    Podzielić ciasto na 2 części, jedną część włożyć do zamrażalki, drugą częścią ciasta , wyłożyć dno i boki formy.
  • 3. Brzoskwinie odlać z soku, osączyć na sicie, pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na cieście.
  • 4. Budyń:
    Do garnka wlać 3 szkl mleka, dodać cukier, zagotować.
    Wsypać budyń do garnuszka, zalać pozostałym mlekiem, dokładnie wymieszać, wlać na gotujące się mleko, mieszając doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania budyniu.
    Wylać gorący budyń na brzoskwinie.
  • 5. Zetrzeć na tarce o dużych otworach drugą część ciasta.
    Włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika do 175 stop na około 50 minut.
    Upieczone i ostudzone ciasto, posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować