Brownie ze śliwkową pianką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Intensywnie czekoladowe brownie wspaniale komponuje się z lekko kwaskowatą, puszystą śliwkową pianką.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    1) 180 g czekolady gorzkiej
    2) 120 g masła
    3) ¾ szkl cukru pudru
    4) 2 jajka
    Pianka śliwkowa:
    1) 10 śliwek
    2) 7 łyżek cukru
    3) 2 jajka
    4) pół szkl. mąki
    5) szczypta soli
    6) sok z połowy cytryny
    Do dekoracji:
    1) kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Brownie Desery

Brownie ze śliwkową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnuszku roztapiamy masło i czekoladę i odstawiamy do ostygnięcia.
  • 2. Ze śliwek usuwamy pestki, kroimy je, zasypujemy 4 łyżkami cukru i gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut, aż cukier się rozpuści. Następnie śliwki miksujemy aż powstanie mus.
  • 3. Przygotowujemy śliwkową piankę: 2 jajka ubijamy z 3 łyżkami cukru na puszystą masę. Następnie dodajemy sok z cytryny, mąkę i szczyptę soli i mieszamy. Na koniec dodajemy śliwkowy mus i mieszamy.
  • 4. 4. Do miski wsypujemy mąkę, cukier i dodajemy jajka oraz masę czekoladową i wszystko miksujemy do połączenia składników. Tak przygotowane ciasto wlewamy do formy o wymiarach 15x25 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie wylewamy na ciasto śliwkową masę i pieczemy około 20- 25 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Wierzch ciasta posypujemy kakao.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.49 (179 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Piernik z pianką śliwkową

To może cię zainteresować