Brownie ze śliwkową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnuszku roztapiamy masło i czekoladę i odstawiamy do ostygnięcia.
2.Ze śliwek usuwamy pestki, kroimy je, zasypujemy 4 łyżkami cukru i gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut, aż cukier się rozpuści. Następnie śliwki miksujemy aż powstanie mus.
3.Przygotowujemy śliwkową piankę: 2 jajka ubijamy z 3 łyżkami cukru na puszystą masę. Następnie dodajemy sok z cytryny, mąkę i szczyptę soli i mieszamy. Na koniec dodajemy śliwkowy mus i mieszamy.
4.4. Do miski wsypujemy mąkę, cukier i dodajemy jajka oraz masę czekoladową i wszystko miksujemy do połączenia składników. Tak przygotowane ciasto wlewamy do formy o wymiarach 15x25 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie wylewamy na ciasto śliwkową masę i pieczemy około 20- 25 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Wierzch ciasta posypujemy kakao.
Komentarze