Czekoladowe ciasto z powidłami i pianką śliwkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Czekoladę łamiemy na kawałki i zalewamy gorącym masłem, mieszamy to roztopienia.
2. Jajka wraz z cukrem ubijamy na puszysta masę, następnie do masy partiami wsypujemy na przemiennie mąkę z sodą i kakao, masło z czekoladą oraz mleko i mieszamy całość, nie miksujemy już !
3. Wymieszane ciasto przekładamy do blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stop przez 35-40 minut do suchego patyczka bez termoobiegu.
4. Upieczone ciasto studzimy, a następnie przekrawamy w połowie. Jeśli wyrosła Wam górka to skrajmy ją (można, posmarować ją powidłami i zjeść ;) Następnie smarujemy powidłami i przykrywamy drugim blatem.
5. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wody.
6. Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder i 2-3 łyżeczki powideł i mieszamy dokładnie.
7. Na koniec wlewamy żelatynę i mieszamy jeszcze raz dokładnie. Piane wykładamy na wierzch ciasta i chowamy do lodówki. Schłodzone ciasto oblewamy roztopiona czekoladą. Smacznego !!!
Komentarze