Pyszne, wilgotne brownie z dodatkiem nutelli przykryte kokosową pierzynką to idealny deser dla miłośników czekolady. Przygotowanie tego ciasta nie zajmuje zbyt wiele czasu, a wygląda całkiem efektownie i smakuje rewelacyjnie.
40 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
na formę o wymiarach 28x15
Brownie:
1) 400 g kremu czekoladowego typu nutella
2) 2 jajka
3) 1 żółtko
4) 75 g mąki pszennej
5) łyżeczka proszku do pieczenia
Warstwa kokosowa
1) 1 białko
2) 130 g cukru
3) 150 wiórków kokosowych
4) 60 ml śmietany 30%
5) 10 g mąki ziemniaczanej
Polewa czekoladowa
1) 100 g czekolady mlecznej
2) 50 ml śmietany 30 %
Brownie z kokosową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przesiewamy do miski mąkę, dodajemy do niej proszek do pieczenia oraz 2 jajka i żółtko i miksujemy. Następnie dodajemy nutellę i miksujemy do połączenia składników. Tak przygotowaną masę czekoladową przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy około 10 minut (piekarnik najlepiej ustawić na grzanie góra dół, tak aby wierzch trochę się ściął).
2.W międzyczasie przygotowujemy warstwę kokosową. Z białka ubijamy sztywną pianę. Powoli dodajemy do niej cukier i miksujemy. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, wiórki kokosowe i śmietanę i mieszamy do połączenia składników.
3.Po 10 minutach pieczenia wyjmujemy brownie i na wierzchu delikatnie układamy kokosową warstwę i wstawiamy do piekarnika na 15 minut (ja ustawiłam piekarnik na pieczenie od dołu, a ostatnie 5 minut – góra – dół).
4.Na koniec przygotowujemy polewę czekoladową: śmietankę podgrzewamy i dodajemy do niej kawałki czekolady i mieszamy aż się rozpuszczą. Polewę wylewamy na wierzch wystudzonego ciasta.
Komentarze