Brownie z fistaszkowymi ciasteczkami

5 (150 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Brownie w kropki pieczone razem z kulkami ciasta fistaszkowego. Miękkie kakaowe ciasto z miękko-kruchymi ciastkami własnej roboty. W ciastkach trafiają się kawałki orzechów arachidowych :)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • fistaszkowe ciastka:
    100 g masła orzechowego z kawałkami fistaszków
    140 g mąki pszennej
    3 płaskie łyżki cukru
    1 jajko
    50 ml kefiru lub jogurtu naturalnego
    1/3 łyżeczki sody
    2 łyżki oleju

    brownie:
    125 g miękkiego masła
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki kakao
    3/4 szklanki cukru
    2 jajka
    1/3 łyżeczki sody
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

5 (150 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Brownie

Brownie z fistaszkowymi ciasteczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. fistaszkowe ciastka:
    Do miski wyłożyć masło orzechowe, dodać cukier, jajko, kefir, olej, mąkę i sodę, wyrobić jednolite ciasto. Uformować 24 jednakowych wielkością kulek.
  • 2. brownie:
    Do miski wyłożyć miękkie masło, dodać cukier, jajka, mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy, zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć na prostokątną blaszkę o wymiarach 33x21 cm. Kulki ciasta fistaszkowego ułożyć w równych odstępach (w 4 rzędach po 6 sztuk w każdym). Lekko spłaszczyć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło orzechowe Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować