Brownie

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

W przypadku brownie, sprawdzi się wyjęcie ciasta z blaszki, a następnie jego krojenie na zewnątrz. Wtedy udaje uzyskać się bardzo równe kawałki, które nie zdeformują się, jak ma to często miejsce podczas ich wykładania bezpośrednio z formy (szczególnie pierwszego kawałka). Po użyciu foli z papierem do pieczenia 2w1 Jana Niezbędnego blaszka jest czysta, co zaoszczędza sporo mycia.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 300 g czekolady deserowej (60% kakao)
    • 250 g masła
    • 4 jaja
    • 300 cukru
    • 180 g mąki pszennej
    • folia z papierem do pieczenia 2w1
    od Jana Niezbędnego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Brownie

Brownie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Czekoladę i masło umieść w kąpieli wodnej (czyli w misce stojącej na garnku z wrzącą wodą) i roztop. Odstaw do przestygnięcia.
  • 2. 2. Jaja ubij z cukrem na puszystą masę. Dodaj przestudzoną czekoladę z masłem, a następnie delikatnie wmieszaj przesianą mąką.
  • 3. 3. Ciasto przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia z folią Jana Niezbędnego. Klasyczne brownie piecze się w foremce kwadratowej o wymiarach ok. 24 x 24 cm, ale możesz użyć formy dowolnych wymiarów.
  • 4. 4. Piecz ciasto ok. 30-40 minut w temperaturze ok. 160°C. Nie sprawdzaj ciasta patyczkiem ponieważ ten nie powinien być suchy. Idealne brownie to takie, które jest bardzo wilgotne w środku.
  • 5. 5. Po dokładnym wystudzeniu wyjmij ciasto z blaszki i pokrój na równe kwadraty. Udadzą się zdecydowanie lepiej niż gdyby kawałki były wyciągane pojedynczo z blaszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować