Pyszne, wilgotne i słodkie brownie z daktyli. Dla wszystkich miłośników czekoladowego smaku.
40 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
Na formę o średnicy 18 cm
Ciasto:
1) 120 g suszonych daktyli
2) 200 ml mleka
3) 65 g masła
4) jajko
5) 40 g mąki pszennej
6) 40 g kakao
7) pół łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
1) 3 łyżki masła
2) 2 łyżki mleka
3) 3 łyżki miodu
4) 2 łyżki ciemnego kakao
Daktylowe brownie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Daktyle zalewamy mlekiem i gotujemy na wolnym ogniu około 10-15 minut aż staną się miękkie. W trakcie gotowania od czasu do czasu mieszamy. Następnie dodajemy do nich masło i mieszamy aż się rozpuści. Następnie daktyle miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji.
2.Do miski przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia, dodajemy jajko oraz masę z daktyli i wszystko miksujemy do połączenia składników.
3.Tak przygotowaną masę przekładamy do formy o średnicy 18 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy około 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia.
4.Przygotowujemy polewę: w garnuszku rozpuszczamy masło z miodem, następnie dodajemy mleko i kakao i mieszamy aż składniki się połączą.
5.Wystudzone ciasto polewamy polewą i odstawiamy aż trochę zastygnie.
Komentarze