Daktylowe brownie

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszne, wilgotne i słodkie brownie z daktyli. Dla wszystkich miłośników czekoladowego smaku.

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na formę o średnicy 18 cm
    Ciasto:
    1) 120 g suszonych daktyli
    2) 200 ml mleka
    3) 65 g masła
    4) jajko
    5) 40 g mąki pszennej
    6) 40 g kakao
    7) pół łyżeczki proszku do pieczenia
    Polewa:
    1) 3 łyżki masła
    2) 2 łyżki mleka
    3) 3 łyżki miodu
    4) 2 łyżki ciemnego kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Brownie Desery

Daktylowe brownie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Daktyle zalewamy mlekiem i gotujemy na wolnym ogniu około 10-15 minut aż staną się miękkie. W trakcie gotowania od czasu do czasu mieszamy. Następnie dodajemy do nich masło i mieszamy aż się rozpuści. Następnie daktyle miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • 2. Do miski przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia, dodajemy jajko oraz masę z daktyli i wszystko miksujemy do połączenia składników.
  • 3. Tak przygotowaną masę przekładamy do formy o średnicy 18 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy około 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia.
  • 4. Przygotowujemy polewę: w garnuszku rozpuszczamy masło z miodem, następnie dodajemy mleko i kakao i mieszamy aż składniki się połączą.
  • 5. Wystudzone ciasto polewamy polewą i odstawiamy aż trochę zastygnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Daktyle

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować