Brioche - francuska bułka drożdżowa

4.49 (146 ocen)

  • 4 godz.

Francuska bułka drożdżowa z dużą ilością masła i jajek. Jest niezwykle puszysta i dekilatna jak piórko. Długo zachowuje świeżość, można z niej przygotować tosty francuskie lub zapiekanki. Pyszne są odrywane pojedyncze bułeczki lub grube kromki posmarowane dżemem.

  • 4 godz.

Składniki:

  • mąka pszenna typ 650 - 750 g
    świeże drożdże – 25 g
    jajka – 6 szt.
    miękkie masło – 350 g
    drobny cukier – 100 g
    sól – 1 łyżeczka
    mleko – 200 ml

    PONADTO:
    żółtko – 1 szt.
    śmietana – 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.49 (146 ocen)

Brioche - francuska bułka drożdżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży, łyżki mąki i dwóch łyżek letniego mleka zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia.
    Wyrośnięty rozczyn oraz pozostałe składniki oprócz masła przełożyć do misy miksera i wyrabiać 5 minut. Następnie dodać miękkie masło i w dalszym ciągu wyrabiać kolejne 10 minut. Miskę z ciastem nakryć folią spożywczą i wstawić na całą noc do lodówki.
  • Brioche, francuska bułka drożdżowa 2. Następnego dnia ciasto podzielić na 26 równych części, a z nich uformować kulki. Ułożyć je w wysmarowanych masłem i obsypanych mąką lub wyłożonych papierem do pieczenia keksówkach i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • Brioche, francuska bułka drożdżowa 3. Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym żółtkiem ze śmietaną. Wstawić do nagrzanego do 165ºC piekarnika i piec 25 minut.
  • Brioche, francuska bułka drożdżowa 4. W razie konieczności pod koniec pieczenia ciasto nakryć arkuszem papieru do pieczenia. Upieczone ciasto wystudzić na kratce kuchennej.

Porady

*piekłam w blaszce o wymiarach 31x14 cm /10 kulek/ oraz dwóch blaszkach 23x13 cm /po 8 kulek/

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować