Maślana bułka Brioche

0 (0 ocen)

Jedna z moich faworytek wśród bułek maślanych :) Naprawdę bardzo puszysta, mocno maślana i niezwykle pyszna! Przepis podpatrzony na blogu Moje Wypieki. Wychodzą z niego dwie takie bułeczki (jedna większa, druga mniejsza) Polecam!

Składniki:

  • 15g. suchych drożdży
    100ml. mleka ciepłego
    szczypta soli
    3 duże jajka
    170g. masła miękkiego
    380g. mąki pszennej/ tortowej
    Dodatkowo:
    1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Brioszki Desery

Maślana bułka brioche - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki oprócz masła wyrobić za pomocą miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Na koniec dodać pokrojone w kostkę miękkie masło i ponownie wyrobić. Z ciasta uformować kulę, umieścić w misce oprószonej mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na około 2 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • 2. Ciasto ponownie wyrobić, podzielić na 18 części (8 dużych i 10 małych) Uformować z nich kulki. Duże ułożyć w większej keksówce wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, a małe w mniejszej keksówce również wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Keksówki z ciastem odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w 190st.C około 20 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże Maślak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować