Chałka nie należy do tych " puszystych" które się kruszą podczas krojenia , jest bardziej zbita , ale nie twarda , nadziana dużą ilością migdałów i rodzynek nasączonych alkoholem...
3.Do wyrośniętego rozczyny dodać resztę mąki , cukru ,wyrabiając dodać żółtka , sól, cukier waniliowy , gałkę muszkatołową , stopniowo wlewać roztopione i wystudzone masło , wyrobić gładkie zwarte ciasto , na koniec dodać migdały i dokładnie odsączone rodzynki , ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
4.Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 wałeczków nierównej grubości , 4 duże , 3 mniejsze , 2 najmniejsze
5.Z 4 najgrubszych spleść warkocz , przełożyć do przygotowanej formy , w środku warkocza zrobić dłonią wgłębienie , ułożyć w nim warkocz spleciony z trzech wałeczków , na samym wierzchu ułożyć dwa splecione wałeczki , całość odstawić do wyrośnięcia
6.Wyrośniętą chałkę posmarować roztrzepanym jajkiem , posypać płatkami migdałowymi , piec około 50-60 minut w temp. 175 *C
Komentarze