Chałka świąteczna

4.5 (181 ocen)

Chałka nie należy do tych " puszystych" które się kruszą podczas krojenia , jest bardziej zbita , ale nie twarda , nadziana dużą ilością migdałów i rodzynek nasączonych alkoholem...

Składniki:

  • 600g mąki
    1/2 szkl mleka
    150g cukru pudru
    50g drożdży
    5 żółtek
    150g masła
    cukier waniliowy
    50g rodzynek
    alkohol np . rum , amaretto do namoczenia rodzynek
    50g obranych migdałów
    szczypta gałki muszkatołowej
    1/2 łyżeczki soli
    DODATKOWO:
    jajko
    płatki migdałowe
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Chałka świąteczna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W letnim mleku rozpuścić drożdże , dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki , wymieszać , odstawić do wyrośnięcia
  • 2. Migdały drobno posiekać , rodzynki zalać alkoholem ( ja zalałam amaretto)
  • 3. Do wyrośniętego rozczyny dodać resztę mąki , cukru ,wyrabiając dodać żółtka , sól, cukier waniliowy , gałkę muszkatołową , stopniowo wlewać roztopione i wystudzone masło , wyrobić gładkie zwarte ciasto , na koniec dodać migdały i dokładnie odsączone rodzynki , ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
  • 4. Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 wałeczków nierównej grubości , 4 duże , 3 mniejsze , 2 najmniejsze
  • 5. Z 4 najgrubszych spleść warkocz , przełożyć do przygotowanej formy , w środku warkocza zrobić dłonią wgłębienie , ułożyć w nim warkocz spleciony z trzech wałeczków , na samym wierzchu ułożyć dwa splecione wałeczki , całość odstawić do wyrośnięcia
  • 6. Wyrośniętą chałkę posmarować roztrzepanym jajkiem , posypać płatkami migdałowymi , piec około 50-60 minut w temp. 175 *C
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować