Bounty - placek czekoladowo-kokosowy

0 (0 ocen)

Pyszny placek z intensywnie kokosową masą, Doskonałe odzwierciedlenie batonika Bounty:)

Składniki:

  • Biszkopt:
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
    5 jajek
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki gorzkiego kakao

    Masa:
    3 szklanki mleka
    250 g wiórków kokosowych
    250 g masła
    1 budyń śmietankowy/waniliowy
    1/2 szklanki cukru
    1 opakowanie cukry waniliowego

    Polewa:
    1 czekolada mleczna
    1 czekolada gorzka
    60 g masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Bounty - placek czekoladowo-kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem i kakao. Białka ubić na sztywną pianę. Ubijając dodawać partiami cukier, a następnie po jednym żółtku. Następnie do masy dodawać po łyżce mąki z kakao i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką lub szpatułką.
    Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia ( 22x34). Piec ok 30 minut w temp 170 stopni. Odstawić do wystudzenia.
  • 2. Zagotować 2,5 szklanki mleka wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać wiórki kokosowe i gotować przez 15 minut bardzo często mieszając. Dodać masło i zaczekać aż się rozpuści. W pozostałym mleku ( 0,5) rozpuścić budyń, dodać go do masy kokosowej, dokładnie wymieszać i zagotować. Odstawić do wystudzenia.
    Wystudzoną masę wyłożyć na wystudzony biszkopt.
  • 3. Czekolady pokruszyć i rozpuścić w kąpieli wodnej wraz z masłem. Dokładnie wymieszać. Polewę wylać na cisto i wyrównać. Ciasto odstawić do schłodzenia. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czekolada Kokos Masa kokosowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować