Bounty

4.49 (142 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto o bajecznym smaku batonika Bounty. Mocno kokosowe, niezbyt słodkie z wytrawna polewą z gorzkiej czekolady. Bardzo wciągające, nie można przestać na jednym kawałku.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (na blaszkę 25x25cm)

    Na ciasto:
    5 jajek
    ¾ szklanki cukru
    ¾ szklanki mąki
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Na masę kokosową:
    Szklanka mleka kokosowego
    ½ szklanki mleka tłustego
    200g wiórków kokosowych
    3 łyżeczki żelatyny
    400ml śmietany kremówki
    3-4 łyżki cukru pudru

    Na czekoladowy ganache:
    100g czekolady gorzkiej
    50g czekolady mlecznej
    100ml śmietany kremówki
Wystaw ocenę:

4.49 (142 ocen)

Bounty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Białka ubij na sztywno, dodaj partiami cukier. Nie przerywając miksowania dodaj pojedynczo żółtka. Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto wylej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 20-25 minut w temperaturze 170 stopni.
  • 2. Masa kokosowa:
    Mleko, i mleko kokosowe podgrzać, dodać żelatynę. Gdy się całkowicie rozpuści dodać wiórki kokosowe. Masę schłodzić
    Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo mieszaninę kokosową. Tężejącą masę wyłożyć na ciasto.
  • 3. Czekoladowy ganache:
    Śmietankę podgrzać w garnku do zagotowania. Zdjąć z ognia i dodać połamane w kostki czekolady. Pozostawić na 5 minut a następnie wymieszać.
    Masę czekoladową wyłożyć na warstwę kokosową.
    Schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Mleko

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

5 (1 ocen)

Batoniki Bounty

To może cię zainteresować