Ciasto o bajecznym smaku batonika Bounty. Mocno kokosowe, niezbyt słodkie z wytrawna polewą z gorzkiej czekolady. Bardzo wciągające, nie można przestać na jednym kawałku.
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
(na blaszkę 25x25cm)
Na ciasto:
5 jajek
¾ szklanki cukru
¾ szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1.Ciasto:
Białka ubij na sztywno, dodaj partiami cukier. Nie przerywając miksowania dodaj pojedynczo żółtka. Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto wylej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 20-25 minut w temperaturze 170 stopni.
2.Masa kokosowa:
Mleko, i mleko kokosowe podgrzać, dodać żelatynę. Gdy się całkowicie rozpuści dodać wiórki kokosowe. Masę schłodzić
Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo mieszaninę kokosową. Tężejącą masę wyłożyć na ciasto.
3.Czekoladowy ganache:
Śmietankę podgrzać w garnku do zagotowania. Zdjąć z ognia i dodać połamane w kostki czekolady. Pozostawić na 5 minut a następnie wymieszać.
Masę czekoladową wyłożyć na warstwę kokosową.
Schłodzić w lodówce.
Komentarze