Bombowe cake pops red velvet

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

małe bombowe smakołyki-
Red velvet w czarnej czekoladzie przyozdobią niejeden słodki stół.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO RED VELVET:
    60 g miękkiego masła
    60 g drobnego cukru
    1/2 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    1 jajko
    90 g mąki pszennej tortowej
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    szczypta soli
    1/2 łyżki kakao
    65 ml maślanki
    1 łyżeczka czerwonego barwnika

    CAKE POPS:
    230 g ciasta red velvet
    50 g mascarpone
    30 g białej czekolady, rozpuszczonej

    DEKORACJE:
    100-150g czarnych candy melts
    złoty pyłek/ brokat jadalny
    słomki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Bombowe cake pops red velvet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: tortownicę o średnicy 18 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Piekarnik nagrzac do temp. 160℃, termoobieg. Suche składniki przesiać do miski i wymieszać. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem na puszysto. Do masy maślanej dodawać po jednym jajku, miksując po każdym dodaniu. Następnie dodać ekstrakt waniliowy i połączyć. Do masy dodawać stopniowo suche składniki, w trzech partiach, delikatnie mieszając szpatułą. Dodać maślankę i czerwony barwnik i wymieszać do połączenia.
    Ciasto przelać do formy. Piec ok. 50 min do tzw. suchego patyka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić, pokruszyć drobno.
  • 2. Czekoladę rozpuścić, dodać z mascarpone do miski z ciastem. Całość zagnieść do uzyskania jednolitej masy. Ciasto musi być plastyczne. Odmierzać 25 g kawałki ciasta.
  • 3. Uformować kulki i ułożyć na desce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do zamrażarki na 15 min. Gdy kulki się chłodzą, przygotować polewę czekoladową: candy melts lub czekoladę (należy ją zafarbować barwnikiem spożywczym) rozpuścić w kąpieli wodnej. Wyjąć kulki z zamrażalnika. Około 1 cm patyka zamoczyć w czekoladzie i wbić w środek kulki. Cake popsy ponownie włożyć do lodówki na 10 min.
  • 4. Wyjąć schłodzone kulki, zanurzyć w czekoladzie, nadmiar powinien spłynąć z powrotem do miseczki. Jednocześnie obracać lizakiem wokół własnej osi. Ułożyć na desce z papierem do pieczenia i włożyć do lodówki do całkowitego stężenia czekolady.
  • 5. Dobrze schłodzone kulki posmarować pędzelkiem z brokatem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować