Bombowe cake pops red velvet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: tortownicę o średnicy 18 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Piekarnik nagrzac do temp. 160℃, termoobieg. Suche składniki przesiać do miski i wymieszać. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem na puszysto. Do masy maślanej dodawać po jednym jajku, miksując po każdym dodaniu. Następnie dodać ekstrakt waniliowy i połączyć. Do masy dodawać stopniowo suche składniki, w trzech partiach, delikatnie mieszając szpatułą. Dodać maślankę i czerwony barwnik i wymieszać do połączenia.
Ciasto przelać do formy. Piec ok. 50 min do tzw. suchego patyka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić, pokruszyć drobno.
2.Czekoladę rozpuścić, dodać z mascarpone do miski z ciastem. Całość zagnieść do uzyskania jednolitej masy. Ciasto musi być plastyczne. Odmierzać 25 g kawałki ciasta.
3.Uformować kulki i ułożyć na desce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do zamrażarki na 15 min. Gdy kulki się chłodzą, przygotować polewę czekoladową: candy melts lub czekoladę (należy ją zafarbować barwnikiem spożywczym) rozpuścić w kąpieli wodnej. Wyjąć kulki z zamrażalnika. Około 1 cm patyka zamoczyć w czekoladzie i wbić w środek kulki. Cake popsy ponownie włożyć do lodówki na 10 min.
4.Wyjąć schłodzone kulki, zanurzyć w czekoladzie, nadmiar powinien spłynąć z powrotem do miseczki. Jednocześnie obracać lizakiem wokół własnej osi. Ułożyć na desce z papierem do pieczenia i włożyć do lodówki do całkowitego stężenia czekolady.
5.Dobrze schłodzone kulki posmarować pędzelkiem z brokatem.
Komentarze