Red Velvet Cake

4.5 (157 ocen)

  • 30 min

Idealny na urodziny, imieniny czy inną okazją, bardzo efektowny.

  • 30 min

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
    łyżeczka soli
    2 łyżki kakao
    125 g miękkiego masła lub szklanka oleju
    1,5 szklanki cukru
    2 jajka duże
    szklanka maślanki
    łyżeczka ekstraktu waniliowego(dałam cukier waniliowy)
    łyżka octu
    łyżeczka sody oczyszczonej
    łyżeczka czerwonego barwnika w proszku
    ok.0,75kg serka waniliowego
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Red velvet cake - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, kakao, barwnik i sól przesiać do miski.
  • 2. Dodać cukier i wymieszać.
  • 3. W drugiej misce zmiksować masło z cukrem.
  • 4. Dodać olej, maślankę, ekstrakt/cukier waniliowy i wymieszać.
  • 5. Suche składniki wsypać do mokrych.
  • 6. Wymieszać delikatnie łyżką, kręcąc w jedną stronę.
  • 7. Przygotować formę okrągłą (21-24cm średnicy), dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować tłuszczem.
  • 8. Piekarnik nagrzać do 180st.C.
    Tuż przed pieczeniem w szklance łączymy ocet z sodą-powstanie piana, którą dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
  • 9. Wylać ciasto do tortownicy i piec przez ok.30min do suchego patyczka.
  • 10. Jak ciasto ostygnie ściąć górkę z ciasta (okruszki zachować),przekroić ciasto na pół i przełożyć serkiem.
  • 11. Serek kładziemy też na boki i górę ciasta.
    Wierzch ciasta posypać czerwonymi okruszkami.

Porady

Ciasto można piec w dwóch oddzielnych formach i wtedy nie musimy ciasta kroić na pół.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować