Ciasto Red velvet

4.5 (161 ocen)

  • 60 min

Ciasto o wyjątkowym smaku i oryginalnym wyglądzie. W kształcie serca - idealne na Walentynki.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    mąka pszenna 2½ szklanki
    cukier 1¼ szklanki
    sól 1/2 łyżeczki
    jaja 2 duże
    olej 1,5 szklanki
    maślanka (lub jogurt naturalny, kefir, zsiadłe mleko) 1 szklanka
    aromat waniliowy 1 łyżeczka
    ocet 1 łyżka
    soda oczyszczona 1 łyżeczka
    barwnik spożywczy czerwony w proszku 1 łyżeczka (lub 60 ml czerwonego barwnika w płynie)
    Krem:
    serek kremowy 60 dag (Philadelphia, mascarpone - ja zastąpiłam serkiem kanapkowym naturalnym z Mlekowity)
    masło 150 g
    cukier puder ok. 1,5 szklanki
    aromat waniliowy
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto red velvet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Upieczone ciasto. w blaszkach, do red velvet. 1. Przygotować dwie blaszki (ok. 22x28 cm) lub tortownice (o średnicy 24 cm), wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę i sól przesiać do miski, dodać cukier, wymieszać.
    W drugiej misce jajka lekko roztrzepać widelcem, dodać oleju, maślankę, barwnik, aromat waniliowy i wymieszać do połączenia (również widelcem). Suche składniki wsypać do składników mokrych, wymieszać widelcem na gładką masę (mieszając tylko w jednym kierunku). Do szklanki wlać ocet, dodać sodę, wymieszać. Gdy powstanie piana szybko wlać ją do ciasta, wymieszać. Ciasto przelać do blaszek. Piec (w nagrzanym piekarniku) w temperaturze 180ºC przez około 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić.
  • Red velvet. 2. Przygotować krem: Utrzeć masło na puszystą masę. Ucierając, dodawać stopniowo cukier, serek, aromat waniliowy i zmiksować. Masę włożyć do lodówki na ok. 30 minut do lekkiego stężenia.
    Przestudzone ciasto przełożyć kremem, wysmarować boki i wierzch. Posypać wierzch okruchami ciasta. Przechowywać w lodówce.

Porady

Jeżeli nie posiadacie dwóch tortownic czy blach tego samego rozmiaru, należy upiec jeden blat po drugim. Wówczas należy przygotować ciasto, podzielić na 2 części ale! - sodę dodać do każdej dopiero tuż przed pieczeniem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować