Boczek pieczony z czosnkiem

  • wyświetlono: 531 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

nie ma przy nim dużo pracy a jest bardzo smaczny

Kasia S
  • 1 porcje
  • 90min

Składniki

1 kilogram świeżego boczku wieprzowego ze skórą
6 ząbków czosnku
2 łyżki soli

Sposób przygotowania przepisu:

Boczek pieczony z czosnkiem

  • 1. Boczek opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.
    Skórę ponacinać w kratkę.
    Boczek natrzeć solą.
    Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
    Natrzeć nim boczek.
    Przełożyć do rękawa do pieczenia skórą do góry.
    Szczelnie zamknąć.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut.
    Po tym czasie wyjąć, rozciąć rękaw i ponownie wstawić do piekarnika.
    Piec jeszcze 20 minut.
    Po upieczeniu ostudzić.
    Podawać z ulubionym pieczywem, najlepiej posmarowany musztardą.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe przysmakiboczekczosnekMama mnie nauczyłakanapkitanie gotowane

Komentarze

Podobne przepisy

Boczek pieczony w łuskach cebuli z rękawa

Dodane przez: bienpyt

Boczek pieczony w łuskach cebuli z rękawa

Boczek pieczony inaczej – w łuskach...

Pieczony boczek na kanapki

Dodane przez: Joanna Kryla

Pieczony boczek na kanapki

Pyszny, mięciutki i pełen aromatów....

Boczek pieczony w chrzanowo musztardowej marynacie

Dodane przez: AnetaJ

Boczek pieczony w chrzanowo musztardowej...

Boczek - może nie jest zbyt zdrowy,...

Boczek pieczony

Dodane przez: czarrna

Boczek pieczony

Na świąteczny stół :)

boczek

Dodane przez: viki2903

Boczek pieczony w piwie

Boczek pieczony w piwie

boczek pieczony

Dodane przez: justi2401

Domowa wędlina- pieczony boczek ziołowy

Kolejna smaczna, domowa wędlinka....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE