Tuszonka wieprzowa w słoiczku

4 (1 ocen)

  • 48 godz.
  • Dla 7 osób
  • Średni

Wieprzowa tuszonka w słoiczkach, zrobiona z łopatki i boczku, doprawiona przyprawami. Tuszonki możemy robić z różnych mięs, wołowego, baraniny, cielęciny.

  • 48 godz.
  • Dla 7 osób
  • Średni

Składniki:

  • Surowiec:

    łopatka wieprzowa 1,2 kg
    boczek wieprzowy 50 dag

    Przyprawy:

    pieprz ziołowy 1 g/kg
    pieprz czarny 1 g/kg
    liść laurowy 1 szt na słoiczek
    ziele angielskie 3 ziarenka na słoiczek
    sól warzona 18 g/kg
    czosnek suszony 2 g/kg
    sos sojowy 2-3 łyżki
    majeranek 2 łyżki
    żelatyna po pół łyżeczki na słoiczek
    przegotowana woda 250 ml
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Wędliny Przekąski

Tuszonka wieprzowa w słoiczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tuszonka wieprzowa w słoiczku. 1. Opłukane, osuszone papierowymi ręczniczkami. Łopatkę jak i boczek kroimy w kostkę 2 cm x 2 cm. Pokrojone w kawałki mięso umieszczamy w misce, dodajemy sos sojowy i wszystkie suche przyprawy. Mieszamy dokładnie tak żeby wszystkie składniki były dobrze połączone. Tak wymieszane mięsa przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie ponownie mieszamy. Przygotowujemy wyparzone, suche słoiczki 350 ml i do każdego napychamy ścisło mięso, wlewamy po 4-5 łyżek przegotowanej wody z wymieszaną żelatyną, tak żeby mięso było przykryte wodą. Zostawiamy około 2 cm przestrzeni w każdym słoiczku od góry słoiczka. Słoiczki zakręcamy i wstawiamy do garnka z wodą o temperaturze 40 stopni Celsjusza, z położoną na dno ściereczką. Po włożeniu słoiczków podnosimy temperaturę do 100 stopni Celsjusza i gotujemy 10 minut, po tym czasie obniżamy temperaturę do 70 stopni Celsjusza i gotujemy 2 godziny. Po tym czasie kończymy gotowanie, a słoiki wyjmujemy dopiero po ostudzeniu się wody w garnku. Musimy pilnować poziomu wody w garnku podczas gotowania, poziom nie może być niższy poziomu mięsa w słoiczku a także większy od dolnej części dekielka słoiczka. Słoiczki studzimy w temperaturze pokojowej. Tuszonkę ostudzoną wstawiamy na minimum 7 dni do lodówki, po tym czasie możemy konsumować. Przez okres minimum 7 dni tuszonka nabierze lepszego smaku. Pyszna jest do kanapek.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować