Blok śmietanowy z galaretkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: galaretki rozpuścić – każdą osobno 1,5 szklanki gorącej wody, wylać do talerzy, odstawić do zastygnięcia, następnie pokroić w grubszą kostkę. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodać tężejącą ,rozpuszczoną żelatynę w gorącym mleku, dokładnie wymieszać. Formę wyłożyć folią spożywczą, spód wyłożyć kostkami kolorowej galaretki, wylać porcję śmietany, następnie porcję galaretek, porcję śmietany i galaretki. Wierzchnią warstwę galaretek lekko wcisnąć w śmietanę, przykryć warstwą ciastek, przykryć folią, obciążyć. Schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc. Wyjąć deser, odwrócić, boki obłożyć herbatnikami, docisnąć, odstawić ponownie na 2 godziny, by herbatniki lekko zwilgły.
Porady
Do śmietany można dodać 2-3 łyżki gęstego jogurtu .
Komentarze