Blok śmietanowy z galaretkami

4.5 (179 ocen)

  • 25 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Super deser dla dzieci jak i dorosłych. Kolorowy, lekko kwaskowy i szybko znikający z talerza.

  • 25 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Forma: 11 x 24 cm
    Składniki:
    3 różne galaretki – u mnie agrestowa, pomarańczowa i truskawkowa
    1 paczka herbatników(10 dag)
    400 ml śmietanki 30%
    2 czubate łyżki cukru pudru
    1 łyżka żelatyny
    1/3 szklanki mleka
    Folia spożywcza
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki

Blok śmietanowy z galaretkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: galaretki rozpuścić – każdą osobno 1,5 szklanki gorącej wody, wylać do talerzy, odstawić do zastygnięcia, następnie pokroić w grubszą kostkę. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodać tężejącą ,rozpuszczoną żelatynę w gorącym mleku, dokładnie wymieszać. Formę wyłożyć folią spożywczą, spód wyłożyć kostkami kolorowej galaretki, wylać porcję śmietany, następnie porcję galaretek, porcję śmietany i galaretki. Wierzchnią warstwę galaretek lekko wcisnąć w śmietanę, przykryć warstwą ciastek, przykryć folią, obciążyć. Schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc. Wyjąć deser, odwrócić, boki obłożyć herbatnikami, docisnąć, odstawić ponownie na 2 godziny, by herbatniki lekko zwilgły.

Porady

Do śmietany można dodać 2-3 łyżki gęstego jogurtu .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować