Jogurtowiec z galaretkami

4.47 (203 ocen)

  • 2 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Prosty i efektowny deser na bazie jogurtu naturalnego i galaretek, cieszy oko i podniebienie.

  • 2 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1l jogurtu naturalnego
    7 łyżek żelatyny
    1/2 szkl zimnej wody
    180ml śmietany 30%
    1 szkl cukru pudru
    2 galaretki truskawkowe + 700ml gorącej wody
    2 galaretki pomarańczowe + 700ml gorącej wody
    1 galaretka cytrynowa + 350ml gorącej wody
Wystaw ocenę:

4.47 (203 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki

Jogurtowiec z galaretkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, pozostawiamy do całkowitego stężenia.
    2. Najlepiej na drugi dzień kroimy galaretki np w kostkę.
    3. Tortownicę o średnicy 27cm wykładamy papierem do pieczenia albo folią spożywczą.
    4. Pokrojoną galaretkę umieszczamy w tortownicy, odstawiamy do lodówki.
    5. Żelatynę umieszczamy w małej miseczce, zalewamy zimną wodą, pozostawiamy do spęcznienia.
    6. Śmietanę gotujemy, zestawiamy z ognia, dodajemy żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy aby delikatnie ostygła.
    7. W głębokiej misce umieszczamy jogurt, miksujemy, dodajemy cukier puder, cały czas miksujemy, na samum końcu dodajemy mleko z żelatyną.
    8. Przygotowaną mieszaninę wlewamy do tortownicy, delikatnie mieszamy z galaretką, odstawiamy do całkowitego stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (185 ocen)

Jogurtowiec

4.5 (185 ocen)

Jogurtowiec

Teodorka Wyśmienite. 2 godz.

To może cię zainteresować