Bitki wołowe w sosie

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Dziś taki pochmurny brzydki deszczowy dzień że nic się nie chce no ale obiad trzeba było ugotować. Miałam zamrożona wołowinę wczoraj ja wyjęłam a dziś w sosie przyrządziłam. Obiad wyszedł pyszny nawet się nie spodziewałam bo już kupę lat jak wołowinę spożywałam. Nie będę się rozpisywała i was zanudzała po prostu podam przepis jeśli zechcecie to skorzystacie jeśli nie to mnie zignorujcie.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 920 g wołowiny,

    1 łyżka przyprawy do mięsa,

    3 łyżki oleju,

    0,5 łyżki pieprzu ziołowego,

    0,5 łyżki pieprzu cytrynowego,

    2,5 szklanki wody przegotowanej zimnej,

    2 łyżki suszonych warzyw,

    0,5 łyżeczki przyprawy np. Doprawka,

    1 łyżka mąki pszennej,

    3 łyżki śmietany 12 %,

    1 łyżka natki pietruszki.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bitki

Bitki wołowe w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • obiad 1. Przygotować wołowinę pokroić ja w cienkie plastry, umyć z krwi i osuszyć na durszlaku z nadmiaru wody, następnie tłuczkiem do mięsa ubić je jak schabowe obsypać przyprawami wlać olej i dokładnie wymieszać aby przyprawy z olejem wchłonęły się w mięso.
  • obiad 2. Jak już mamy przygotowane plastry wołowiny, rozgrzać patelnię. Na rozgrzaną układać kawałki wołowiny w przyprawach i smażyć z obu stron na brązowy kolor lekko przypalając. W czasie gdy mięso się smaży do garnka wlać dwie szklanki wody dodać suszone warzywa oraz przyprawę z solą np. Doprawkę.
  • obiad 3. Do przygotowanej wody z warzywami poukładać usmażone mięso i dusić na bardzo wolnym ogniu pod przykryciem do całkowitej miękkości mięsa. Gdy mięso jest już dość miękkie w pół szklanki wody rozrobić łyżkę mąki razem ze śmietaną tak aby nie było grudek. Zalać przygotowaną mąką mięso, dodać łyżkę natki pietruszki i zagotować do powstania sosu.
  • obiad 4. Tak przygotowane bitki wołowe podałam z ziemniakami polanymi sosem z mięsa oraz surówką z kiszonej kapusty z cebulą i olejem. Każdy może zrobić surówkę jaką lubi można też takie bitki podać z kaszą jęczmienna lub ryżem ale decyzja należy już do was.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować