Bitki wołowe w sosie

4.5 (171 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Miękkie mięso wołowe, idealnym pomysłem na obiad. Lubię czasem zjeść tradycyjny obiad, bez eksperymentów. Dobry kawałek mięsa i sos zawsze się obroni.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 0,75 kg mięsa wołowego
    1 przyprawa do wołowiny
    0,5 łyżeczki pieprzu
    0,5 łyżeczki soli
    2 łyżki oleju
    1 ząbek czosnku
    1 cebula
    3 ziela ziarenka ziela angielskiego
    3 listki laurowe
    2 ziarenka jałowca
    1/2 łyżeczki majeranku
    około 2 łyżeczek mąki pszennej
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bitki

Bitki wołowe w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy i rozbijamy na steki. W miseczce mieszamy olej z solą, pieprzem i przyprawą do wołowiny a na następnie smarujemy marynatą mięso i odstawiamy na noc do lodówki. Mięso wyciągamy z lodówki i pozwalamy mu nabrać temperatury pokojowej. Bitki smażymy na rozgrzanym oleju krótko z obu stron a następnie odkładamy do garnka. Na patelni szklimy cebule z czosnkiem i wkładamy do mięsa. Do garnka z mięsem wlewamy wrzątek (do przykrycia mięsa) i dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, majeranek oraz jałowiec. Całość przykrywamy pokrywką i dusimy przez około 3 godziny aż mięso będzie miękkie. Następnie całość zagęszczamy mąką.

Porady

Podajemy z ziemniakami i ogórkiem. Danie możemy również przygotować w szybkowarze, gotując bitki 35 minut od wzrostu ciśnienia w szybkowarze

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Spotkanie rodzinne Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować