1.Kotlety schabowe rozbijamy za pomocą tłuczka, najlepiej przez folię.
2.Następnie każdego z nich obtaczamy w mące.
3.Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy kotlety na rumiano z obu stron.
4.Do patelni wlewamy piwo i dokładnie mieszamy - należy zeskrobać przypaloną mąkę z naczynia.
5.Kolejno dodajemy koncentrat pomidorowy i całość dusimy pod przykryciem około 30 minut doprawiając do smaku solą, pieprzem i chili.
6.Jabłko obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę 1cm. Mieszamy je z sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wkładamy jabłka i na wolnym ogniu smażymy je około 5 minut aż zrobią się szkliste. W połowie smażenia dodajemy tymianku. Doprawiamy odrobina soli i pieprzu do smaku.
Bitki podajemy z położonymi na nich jabłkami.
Życzę smacznego :)
Porady
Jabłko powinno być twarde, żeby nie rozpadało się podczas smażenia. Do jabłek można dodać 1 łyżeczkę miodu.
Komentarze