Bitki schabowe

4.31 (271 ocen)

  • 60 min

To jeden z bezapelacyjnych polskich klasyków obiadowych.

  • 60 min

Składniki:

  • 700 g schabu bez kości
    olej do smażenia
    1 cebula pokrojona w ćwierćplasterki
    0,5 + 0,5 szkl. wody
    1 łyżeczka mielonego kminku
    sól, pieprz
    1,5 - 2 łyżeczki mąki
Wystaw ocenę:

4.31 (271 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bitki schabowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bitki schabowe 1. Schab pokroić na plastry i rozbić tłuczkiem. Posolić.
    Na patelni rozgrzać olej i smażyć po 3 bitki na raz ( ilość zależy od wielkości patelni. Nie stłaczamy mięsa na patelni, bo wtedy nie przyrumieni się należycie). Bitki muszą się wyraźnie przyrumienić. To stąd pochodzi ich niepowtarzalny smak. Gotowe bitki przekładamy do garnka i smażymy następne. Na końcu smażymy cebulę. Gdy się przyrumieni, przełożyć ją do garnka z bitkami, a na patelnię wlać 0,5 szkl. wody. Podgrzewając, drewnianą łopatką delikatnie oddzielić od patelni wszystkie przyrumienione pozostałości i wszystko wlać do garnka. Dodać kminek, pieprz do smaku i wlać następne 0,5 szkl. wody. Przykryć garnek i dusić do miękkości przez około 1 godzinę na małym ogniu. Bitki powinny być mięciutkie. Takie najbardziej smakują dzieciom.
    Wyjąć bitki na talerz, mąkę rozrobić w ¼ szkl. zimnej wody i dodać do sosu. Mieszać do zagotowania, jeśli trzeba to doprawić solą lub kminkiem. Do zagęszczonego sosu przełożyć z powrotem bitki.

Porady

Jeśli chcemy mrozić bitki, nie zaprawiamy sosu mąką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować