To jeden z bezapelacyjnych polskich klasyków obiadowych.
60 min
Składniki:
700 g schabu bez kości
olej do smażenia
1 cebula pokrojona w ćwierćplasterki
0,5 + 0,5 szkl. wody
1 łyżeczka mielonego kminku
sól, pieprz
1,5 - 2 łyżeczki mąki
Bitki schabowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab pokroić na plastry i rozbić tłuczkiem. Posolić.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć po 3 bitki na raz ( ilość zależy od wielkości patelni. Nie stłaczamy mięsa na patelni, bo wtedy nie przyrumieni się należycie). Bitki muszą się wyraźnie przyrumienić. To stąd pochodzi ich niepowtarzalny smak. Gotowe bitki przekładamy do garnka i smażymy następne. Na końcu smażymy cebulę. Gdy się przyrumieni, przełożyć ją do garnka z bitkami, a na patelnię wlać 0,5 szkl. wody. Podgrzewając, drewnianą łopatką delikatnie oddzielić od patelni wszystkie przyrumienione pozostałości i wszystko wlać do garnka. Dodać kminek, pieprz do smaku i wlać następne 0,5 szkl. wody. Przykryć garnek i dusić do miękkości przez około 1 godzinę na małym ogniu. Bitki powinny być mięciutkie. Takie najbardziej smakują dzieciom.
Wyjąć bitki na talerz, mąkę rozrobić w ¼ szkl. zimnej wody i dodać do sosu. Mieszać do zagotowania, jeśli trzeba to doprawić solą lub kminkiem. Do zagęszczonego sosu przełożyć z powrotem bitki.
Porady
Jeśli chcemy mrozić bitki, nie zaprawiamy sosu mąką.
Komentarze