Bitki w sosie

4.45 (210 ocen)

  • 2 godz.

Przepyszne danie mięsne

  • 2 godz.

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa-szynki
    1 kostka rosołowa-wołowa
    3 liście laurowe
    3 ziarenka ziela angielskiego
    olej
    mąka
    0,5-1 łyżeczki kucharka
    pieprz
    1 łyżeczka pokrojonej natki pietruszki
    sól
    0,5l wody
Wystaw ocenę:

4.45 (210 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bitki

Bitki w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić w plasterki i dokładnie umyć.
  • 2. Umyte mięso rozbijamy tłuczkiem na około 3mm.
  • 3. Plasterki oprószamy solą i pieprzem z obu stron.
  • 4. Następnie panierujemy w mące.
  • 5. Na nagrzany olej kładziemy za panierowane mięso.
  • 6. Smażymy do lekkiego zarumienienia mięsa.
  • 7. Usmażone mięso wkładamy do garnka (najlepiej z powłoką teflonową).
  • 8. Do garnka wlewamy olej z patelni. Wlewamy jedną szklankę wody na patelnie i "płuczemy" następnie wlewamy do garnka wodę z patelni i pozostałą wodę (1 szklankę).
  • 9. Wrzucamy do garnka kostkę, ziele angielskie, liście laurowe. Zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu przez 1,5 godziny. Od czasu do czasu mieszając i dolewając wody w razie gdyby wyparowała.
  • Bitki w sosie 10. Do sosu dodajemy natkę pietruszki, kucharka, pieprz do smaku.
  • 11. Gotowe bitki nakładamy na talerz. Podajemy z ziemniakami i surówką.

Porady

Do bitek polecam podać z ćwikłą lub ogórkiem kiszonym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować