Bitki schabowe w sosie z grzybami lesnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab pokroić na kotlety , grubsze mozna delikatnie rozbic tłuczkiem,przyprawic z obu stron sola i pieprzem i obtoczyć w mące .
Obsmazyć z obydwu stron i przełożyć do garnka ,podlać goracym bulionem dodac , ziarna pieprzu ziele angielskie i liść laurowy, i paprykę ,dusić na wolnym ogniu aż bitki zmiękną.
Grzyby rozmrozić(wodę zostawić),cebulę drobno pokroić i zeszklić,dodać pokrojone grzyby razem z wodą pozostałą po rozmrożeniu(jeśli trzeba to dolać jeszcze wody) i dusić na małym ogniu ,gdy grzyby będą już miękie dodać śmietanę wymieszaną z odrobiną wody i łyżką mąki zagotować i doprawić solą i pieprzem.Sos grzybowy wlać do schabu i dusić jeszcze chwilkę razem.
Podawac z ziemniakami i ulubiona surówka np z czerwonej kapusty.Smacznego:)
Komentarze