Biszkoptowy tort z masą budyniowo-brzoskwiniową

4.5 (166 ocen)

  • 2 godz.

Ten torcik jest niezwykle pyszny, puszysty i delikatny. Puszyste biszkopty przełożyłam delikatnym kremem z brzoskwiniami. Tort upiekłam z okazji rocznicy ślubu. Zapraszam:)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt makowy:
    3 jajka
    szczypta soli
    3 łyżki cukru
    3 łyżki mąki tortowej
    3 łyżki suchego zmielonego maku
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Biszkopt kokosowy:
    3 jajka
    szczypta soli
    3 łyżki cukru
    3 łyżki mąki tortowej
    3 łyżki wiórek kokosowych
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Biszkopt kakaowy:
    3 jajka
    3 łyżki cukru
    szczypta soli
    3 łyżki mąki tortowej
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    2 szklanki mleka
    2 budynie waniliowe ( bez cukru,na pół litra mleka każdy )
    25 dag masła lub margaryny
    około 5 łyżek cukru pudru
    1 puszka brzoskwiń w zalewie

    Dodatkowo:
    5 dag mlecznej czekolady
    kilka łyżek wiórek kokosowych
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Biszkopty

Biszkoptowy tort z masą budyniowo-brzoskwiniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt makowy:białka ubijamy na sztywną piane ze szczyptą soli,następnie wsypujemy cukier i ubijamy do rozpuszczenia się cukru,dodajemy żółtka i chwilę ubijamy.Na koniec wsypujemy mąkę,proszek i mak,delikatnie mieszamy.
    Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia,o średnicy 23 cm.Pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni.Upieczony biszkopt studzimy.
  • 2. Biszkopt kokosowy:białka ubijamy na sztywną piane ze szczyptą soli,następnie wsypujemy cukier i ubijamy do rozpuszczenia się cukru,dodajemy żółtka i chwilę ubijamy.Na koniec wsypujemy mąkę,proszek i wiórki kokosowe,delikatnie mieszamy.
    Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia,o średnicy 23 cm.Pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni.Upieczony biszkopt studzimy.
  • 3. Biszkopt czekoladowy:białka ubijamy na sztywną piane ze szczyptą soli,następnie wsypujemy cukier i ubijamy do rozpuszczenia się cukru,dodajemy żółtka i chwilę ubijamy.Na koniec wsypujemy mąkę,proszek i kakao,delikatnie mieszamy.
    Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia,o średnicy 23 cm.Pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni.Upieczony biszkopt studzimy.
  • 4. W połowie mleka rozpuszczamy budynie,drugą połowę zagotowujemy,wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy do miękkości.Budyń studzimy.
    Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę,następnie stopniowo dodajemy przestudzony budyń i ucieramy.Około 3-4 łyżki masy odkładamy.
    Brzoskwinie dokładnie osączamy z zalewy,następnie kroimy w kostkę i mieszamy delikatnie z masą.
  • 5. Przestudzone krążki biszkoptowe przekładamy masą.Następnie boki i wierzch tortu smarujemy odłożoną masą.
  • 6. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy nią wierzch tortu.Wiórkami kokosowymi obtaczamy boki tortu.Tort wstawiamy do lodówki do stężenia,najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować