Ten torcik jest niezwykle pyszny, puszysty i delikatny. Puszyste biszkopty przełożyłam delikatnym kremem z brzoskwiniami. Tort upiekłam z okazji rocznicy ślubu. Zapraszam:)
Masa:
2 szklanki mleka
2 budynie waniliowe ( bez cukru,na pół litra mleka każdy )
25 dag masła lub margaryny
około 5 łyżek cukru pudru
1 puszka brzoskwiń w zalewie
Dodatkowo:
5 dag mlecznej czekolady
kilka łyżek wiórek kokosowych
Biszkoptowy tort z masą budyniowo-brzoskwiniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt makowy:białka ubijamy na sztywną piane ze szczyptą soli,następnie wsypujemy cukier i ubijamy do rozpuszczenia się cukru,dodajemy żółtka i chwilę ubijamy.Na koniec wsypujemy mąkę,proszek i mak,delikatnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia,o średnicy 23 cm.Pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni.Upieczony biszkopt studzimy.
2.Biszkopt kokosowy:białka ubijamy na sztywną piane ze szczyptą soli,następnie wsypujemy cukier i ubijamy do rozpuszczenia się cukru,dodajemy żółtka i chwilę ubijamy.Na koniec wsypujemy mąkę,proszek i wiórki kokosowe,delikatnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia,o średnicy 23 cm.Pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni.Upieczony biszkopt studzimy.
3.Biszkopt czekoladowy:białka ubijamy na sztywną piane ze szczyptą soli,następnie wsypujemy cukier i ubijamy do rozpuszczenia się cukru,dodajemy żółtka i chwilę ubijamy.Na koniec wsypujemy mąkę,proszek i kakao,delikatnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia,o średnicy 23 cm.Pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni.Upieczony biszkopt studzimy.
4.W połowie mleka rozpuszczamy budynie,drugą połowę zagotowujemy,wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy do miękkości.Budyń studzimy.
Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę,następnie stopniowo dodajemy przestudzony budyń i ucieramy.Około 3-4 łyżki masy odkładamy.
Brzoskwinie dokładnie osączamy z zalewy,następnie kroimy w kostkę i mieszamy delikatnie z masą.
6.Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy nią wierzch tortu.Wiórkami kokosowymi obtaczamy boki tortu.Tort wstawiamy do lodówki do stężenia,najlepiej na całą noc.
Komentarze