Biszkopt z masą budyniowo - capuccino i z kajmakiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Proste a jak smaczne ciasto!na wszelkie okazje-polecam

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    8 jajek
    8 łyżek mąki
    1 łyżka maki ziemniaczanej
    8 łyżek cukru
    2 łyżki oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa budyniowa z alkoholem:
    1 budyń waniliowy
    1.5 szklanki mleka
    1 łyżka mąki pszennej
    1 kostka masła
    1 szklanka cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    20 g kawy cappuccino o smaku śmietankowym.
    2 łyżki alkoholu-wódka lub spirytus
    oraz
    puszka masy kajmakowej
    kakao na wierzch
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Biszkopt z masą budyniowo - capuccino i z kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia,dolewamy olej. Wszystko delikatnie mieszamy . Wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.
    Biszkopt pieczemy w 180 st około 45 minut
    Masa budyniowa z capucino i alkoholem :
    Budyń w proszku oraz mąkę rozpuszczamy w 1/2 szklance mleka .
    Resztę mleka zagotowujemy a następnie do gotującego się mleka wlewamy wcześniej przygotowana mieszankę i całość chwilę. Odstawiamy do przestudzenia.
    Miękkie masło ucieramy z obiema cukrami na puch,
    dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu i po łyżeczce kawy capuccino, całość ucieramy na puszysty krem.
    Na koniec dolewamy alkohol, masę dokładnie mieszamy.

    Biszkopt kroimy na 3 części .
    Pierwszą część smarujmy połowa puszki masy kajmakowej, przykrywamy druga częścią biszkoptu , znowu rozprowadzamy resztę kajmaku i rozprowadzamy krem budyniowo -capuccino (trochę masy zostawiamy na wierzch ) przykrywamy biszkoptem
    wierzch ciasta smarujemy cienko pozstałą masa, wierzch delikatnie oprószamy kakao , schładzamy ciasto w lodówce ,
    smacznego:)

Porady

blacha 35 na 20 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować