Biszkoptowe z masą budyniowo-serową

  • wyświetlono: 495 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Ciasto tortowe z dwoma biszkoptami, przełożonymi kremem z budyniu i sera. Ciasto też z polewą czekoladową,wyszło miękkie i pyszne.

Babcia Tereska
  • 24 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

BISZKOPT : 2 x :
-5 jaj
-170 g. cukru
-1 cukier waniliowy
-90 g. mąki tortowej
-90 g. mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia

NASĄCZENIE:
-125 ml. rzadszej frużeliny z porzeczki (przetartej)

MASA BUDYNIOWO-SEROWA:
-750 ml. mleka
-2 budynie śmietankowe po 40 g. bez cukru
-100 g. masła

-1 kg. sera śmietankowego
-250 ml. śmietanki 30 %
-ekstrakt cytrynowy
-150 g. cukru pudru
-40 g. żelatyny
-ok.200 ml. wody

POLEWA CZEKOLADOWA:
-200 g. czekolady mlecznej
-ok. 80 ml. śmietanki 30 %

DO POSYPANIA:
-dekoracje cukrowe-złote

Sposób przygotowania przepisu:

Biszkoptowe z masą budyniowo-serową

  • BISZKOPTOWE Z MASĄ BUDYNIOWO-SEROWĄ1. Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Przesiać mąkę z proszkiem i stopniowo dodawać do jajek. Ale mieszać już delikatnie łopatką. Przelać na blaszkę 30x40 cm. wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok.25 min w 175*C.
    Biszkopt odwrócić, zdjąć papier i ostudzić.
    Drugi upiec tak samo.
  • BISZKOPTOWE Z MASĄ BUDYNIOWO-SEROWĄ2. Jeden biszkopt włożyć z powrotem do tej samej blaszki, lecz wyżej wyścielanej papierem.
  • BISZKOPTOWE Z MASĄ BUDYNIOWO-SEROWĄ3. Posmarować biszkopt frużeliną.
  • BISZKOPTOWE Z MASĄ BUDYNIOWO-SEROWĄ4. Masa: Budynie ugotować na mleku,odstawić, dodać masło i dobrze wymieszać. Przykryć ściśle folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystudzenia.Żelatynę rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie. Śmietankę ubić z cukrem pudrem z serem i po trochu dodawanym budyniem.Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Wyłożyć na biszkopt w blaszce i rozsmarować.
  • BISZKOPTOWE Z MASĄ BUDYNIOWO-SEROWĄ5. Przykryć drugim biszkoptem i schłodzić.
  • BISZKOPTOWE Z MASĄ BUDYNIOWO-SEROWĄ6. Polewa: Czekolady wraz se śmietanką rozpuścić nad parą. Troszkę ostudzić i posmarować placek.
  • BISZKOPTOWE Z MASĄ BUDYNIOWO-SEROWĄ7. Posypać posypką na jeszcze nie zastygłej polewie.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

polewa czekoladowaciasto tortoweBISZKOPTOWE Z MASĄ BUDYNIOWOBISZKOPTOWE Z MASĄ SEROWĄ

Komentarze

Podobne przepisy

image-00cpol8

Dodane przez: xamelka1

Miodownik z masą serową

Miodowniki zawsze robiłam z kremem...

Miodownik z masą serową

Dodane przez: joanna30

Miodownik z masą serową

Pyszne ciasto, które najlepiej...

Ciasto łaciate z masą serową

Dodane przez: joanna30

Ciasto łaciate z masą serową

Bardzo efektowne i pyszne ciasto,...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Ciasto orzechowe z masą serową

To bardzo smaczne orzechowo-korzenne...

przekładaniec  z herbatnikami

Dodane przez: Bożena Z.

Przekładaniec chałwowy bez pieczenia...

dla wielbicieli chałwy.......proste...

ciasto

Dodane przez: maalikaa

Ciasto czekoladowe z masą budyniowo śmietanową

Ciasto ma niesamowity smak czekolady...