bananowiec z pianką

4.49 (177 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bananowca robię w kilku wersjach, bo bardzo go lubimy. To bardzo lekkie ciasto,kremowe, mocno bananowe. Jego dużą zaletą jest to, że jest bardzo podzielne, ładnie i łatwo się kroi ale niestety znika bardzo szybko. Będzie idealne dla dzieci.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • *foremka 24*24 cm
    Składniki:
    na biszkopt:
    3 jajka
    3/4 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    na mus bananowy:
    4 duże banany
    150 g masła
    2 galaretki cytrynowe
    na piankę:
    250 ml kremówki
    2 opakowania galaretki czerwonej
    na wierzch:
    2 duże banany
    2 opakowania galaretki agrestowej
Wystaw ocenę:

4.49 (177 ocen)

Bananowiec z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem na pianę. Ubijając dodawać żółtka. Kiedy masa będzie puszysta dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180*C około 30 minut. Wystudzić.
  • 2. Cztery banany włożyć do piekarnika (można podczas pieczenia biszkoptu) i piec około 10 minut aż skórka będzie czarna. Przestudzić i obrać ze skórki, zmiksować. Masło roztopić i wystudzić, galaretki rozpuścić w szklance wody i też przestudzić. Galaretkę, banany i masło razem zmiksować i odstawić, kiedy masa zacznie tężeć wylać ją na biszkopt.
  • 3. Galaretki czerwone rozpuścić w szklance wody. Kremówkę ubić na sztywno, wlać wystudzoną galaretkę i wylać na ciasto, odstawić do stężenia. Zielone galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wody. Banany pokroić w plasterki, ułożyć na piance. Zalać tężejącą galaretką. Odstawić w chłodne miejsce. Ciasto najlepiej kroić po kilku godzinach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Banany Galaretka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować