Biszkopt kakaowy z kremem

  • wyświetlono: 221 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Podam wam przepis na pyszny biszkopt z kremem. Przepis dała mi moja ciocia jest bardzo prosty a ciasto rozpływa się w ustach. Moja ciocia piecze cudowne torty i ciasta mi dała tylko przepis i uwielbiam piec te oto ciasto. Bardzo często gości ono w moim domu i gości bardzo je chwalą. Dziś zrobiłam z kupnym kremem ale kiedyś zrobię z kremem własnej roboty i wtedy na pewno wstawię przepis.

119935601_3420676048001969_6588317015915651886_o
  • 8 porcje
  • 50min
  • Łatwy

Składniki

8 jajek,

2 szklanki cukru ( szklanka pojemność 210 ml ),

2 łyżeczki proszku do pieczenia,

1 szklanka mąki pszennej,

1 szklanka kakao czarne.



dodatkowo :

dowolny krem ( u mnie tiramisu ),

około 2 szklanek jagód lub innych owoców,

2 łyżki kawy naturalnej rozpuszczalnej,

1 szklanka gotowanej wody.

Sposób przygotowania przepisu:

Biszkopt kakaowy z kremem

  • ciasto1. Do miski wbić całe jajka, wsypać cukier i mikserem na najwyższych obrotach zmiksować na pulchną masę czyli tak zwany kogel - mogel.
  • ciasto2. Do zmiksowanej masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Również dokładnie zmiksować aby masa jajeczna połączyła się z dodanymi składnikami.
  • ciasto3. Przygotowaną masę przelać do blaszki 35 * 25 wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 35 - 40 minut w zależności od piekarnika to tak zwanego suchego patyczka.
  • ciasto4. Po upieczeniu ciasto razem z papierem do pieczenia przenieść na ręcznik papierowy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Gdy ciasto jest już zimne przekroić je na dwa równe placki.
  • ciasto5. Do blaszki w której był pieczony biszkopt na dno położyć folię aluminiową następnie dolną część placka biszkoptowego. Wcześniej zaparzoną kawę rozpuszczalną lekko ostudzoną nasączyć dół ciasta. Przygotować krem robiąc go dodać mniej mleka niż w opisie ( ja zrobiłam z trzech opakowań i dodałam 700 g mleka ).
  • ciasto6. Na nasączone ciasto czyli pół szklanki na jeden placek biszkoptowy, wyłożyć połowę przygotowanego kremu, na krem poukładać dowolne owoce ( ja dałam jagody leśne prosto z lasu które uzbierał mi mąż ). Położyć drugi placek biszkoptowy również go nasączyć, położyć resztę kremu i znowu owoce. Wstawić do lodówki aby ciasto się schłodziło.
  • ciasto7. Ciasto jest bardzo smaczne świetnie nadaje się dla gości jak i domowników. Zrobiłam z kremem gotowym nie potępiajcie mnie po prostu tu bardziej chodzi o przepis na ciasto a nie tym czym jest przełożone.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastoDeserbiszkopt kakaowy

Komentarze

Podobne przepisy

Biszkopt kakaowy

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

Biszkopt kakaowy

Prosty w przygotowaniu.

KAKAOWY BISZKOPT nie potrzebujący nasączania

Dodane przez: kiciax1

KAKAOWY BISZKOPT nie potrzebujący nasączania

Ten biszkopt jest bardzo puszysty...

ciasto

Dodane przez: Konto nieaktywne

Biszkopt z truskawkami i kremem budyniowym

Biszkopt z truskawkami tutaj w...

Biszkopt kakaowy do tortu.

Dodane przez: weronika63

Biszkopt kakaowy do tortu

Biszkopt kakaowy do tortu na tortownicę...

biszkopt z kremem truskawkowym

Dodane przez: Ika 1961

Biszkopt z kremem truskawkowym

Ciasto sezonowe. Idealne zamiast...

Przepis na biszkopt kakaowy z 6 jaj

Dodane przez: Annie_Ka

Biszkopt kakaowy z 6 jaj - filmik krok po...

Wypróbowany przepis na kakaowy...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE